Saksonishtja e vjetër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Saksonishtja e vjetër

Sahsisk, Sahsisc
Emri tjetër Saksonishtja e ulët e vjetër
Flitët në Anglia, Gjermania Veri-Perëndimore, Holanda Verilindore, Danimarka Jugore (Schleswig-i i Veriut).
Koha Kryesisht u zhvillua në Gjermanishten e mesme të ulët në fund të shekullit të 12-të
Folësit
Renditja E vdekur
Taksonomia
Filogjeneza Indo-Evropiane
 Gjermanike
  Gjermanike Perendimore
   Ingovaonike
    Saksonishtja e vjetër
Shkrimi Latin
Kodet e klasifikimit
ISO 639-3 osx
Glottolog olds1250 [1]

Saksonishtja e vjetër, e njohur gjithashtu si Saksonishtja e ulët e vjetër, ishte një gjuhë gjermanike dhe forma më e hershme e regjistruar e gjermanishtes së ulët (që flitet sot në Gjermaninë veriore, Hollandën verilindore, Danimarkën jugore, Amerikë dhe pjesë të Evropës Lindore). Është një gjuhë gjermane perëndimore, e lidhur ngushtë me gjuhët Anglo-Friziane.[2] Ajo është dokumentuar nga shekulli i 8-të deri në shekullin e 12-të, kur gradualisht ka evoluar në gjermanishten të mesëme të ulët. Ishte folur në të gjithë Gjermaninë veriperëndimore, kryesisht në rajonet bregdetare dhe në Holandën Lindore nga Saksonët, një fis gjermanik që banonte në rajonin e Saksonisë. Ai pjesërisht ndan ligjin spiranor hundës Ingvaeonic të Anglo-Frisianishtes (Frisianishtja e vjetër, Anglishtja e vjetër) që e vendos atë larg nga gjuhët e ulëta Franconeze dhe Irminonike, të tilla si holandishtja, luksemburgishtja dhe gjermanishtja.

Gramatika e Saksonishtes së Vjetër ishte plotësisht e zbërthyer me pesë raste gramatikore (nominative, akuzuese, gjenitive, dative dhe instrumentale), tre numra gramatikore (njëjës, shumës dhe dyfishtë) dhe tre gjini gramatike (mashkullore, femërore dhe asnjëjse). Formularët e dyfishtë ndodhën vetëm në personat e parë dhe të dytë dhe iu referuan grupeve prej dy personave.

Historikisht, saksonishtja e vjetër dhe holandishtja e vjetër konsideroheshin të jenë dialekte të dallueshme të një gjuhe tjetër unitare se sa dy gjuhë, kryesisht për shkak se ato ishin të lidhura me një kontinuitet dialektesh që përfshin shtetet moderne të Holandës dhe Gjermaninë. Megjithatë, ndërsa këto dy gjuhë ndanë të njëjtat origjina historike dhe disa stile të shkrimit shumë të ngjashëm, saksonishtja e vjetër tregon një morfologji pak të reduktuar krahasuar me holandishten e vjetër, e cili mbajti disa dallime gramatikore që braktisën saksonishten e vjetër. Ka edhe ndryshime të ndryshme në evolucionet e tyre fonologjike, Saksonishtja e vjetër është duke u konsideruar si një gjuhë Ingvaeonice, ndërsa holandishtja është një gjuhë Istvaeonice.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Saksonishtja e vjetër". Glottolog 3.0. Jena, Gjermani: Instituti Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore.
  2. ^ Old Saxon language at Encyclopædia Britannica (Anglisht)