Jump to content

Gjuha perendimore frisiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Frisiane perendimore
RajoniFriesland
Folës amtare
470 (2001 census)[1]
Familje gjuhësore
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
Holandë (Friesland)
Rregulluar ngaFryske Akademy
Kodet gjuhësore
ISO 639-1fy
ISO 639-2fry
ISO 639-3fry
Glottologwest2354
ELPWest Frisian
Linguasphere52-ACA-b
Shpërndarja e sotme në gjuhët frisiane perendimore, në Holandë
This article contains IPA phonetic symbols. Without proper rendering support, you may see question marks, boxes, or other symbols instead of Unicode characters. For an introductory guide on IPA symbols, see Help:IPA.

Frisianisht Perëndimor, ose thjesht Frisianisht (ose Westerlauwersk Frysk, gjithashtu Westerlauwers Fries), është një gjuhë gjermanike perëndimore e folur kryesisht në provincën e Friesland (Fryslân) në veri të Holandës, kryesisht nga ata me prejardhje Frisiane . Është më e folura nga gjuhët frisiane.

Në studimin e zhvillimit të anglishtes, Frisianja perëndimore është shquar si gjuha e huaj më e lidhur ngushtë me dialektet e ndryshme të anglishtes së vjetër të folur në të gjithë Heptarkinë, këto janë pjesë e degës Anglo-Frisiane të familjes gjermanike perëndimore, dhe prandaj shpesh konsiderohet se zë një pozicion midis anglishtes dhe holandishtes . Nga ana tjetër thuhet se shtrihet midis anglishtes dhe gjermanishtes.

  1. ^ Stampa:Ethnologue18