Njësitë federative të Gjermanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Federata Gjermane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjermania është vend federativ e përbër nga 16 republika.

Paraqitja e republikave të federatës Gjermane.[1]
Karte Deutschlands mit eingezeichneten Grenzen der Länder
Karte Deutschlands mit eingezeichneten Grenzen der Länder
Republikat Kryeqytetet Shtrirja (km²) Banorë(2)
1 Baden-Württemberg Shtutgarti 35.751,65 10.717.000
2 Bayern Mynihu 70.549,19 12.444.000
3 Berlini (1) 891,75 3.388.000
4 Brandenburg Potsdami 29.477,16 2.568.000
5 Bremeni Bremeni(1) 404,23 663.000
6 Hamburgu (1) 755,16 1.735.000
7 Hessen Vizëbaden 21.114,72 6.098.000
8 Mecklenburg-Vorpommern Shverini 23.174,17 1.720.000
9 Niedersachsen Hanoveri 47.618,24 8.001.000
10 Nordrhein-Westfalen Dyzeldorfi 34.042,52 18.075.000
11 Rheinland-Pfalz majnci 19.847,39 4.061.000
12 Saarland Sarëbryken 2.568,65 1.056.000
13 Sachsen Dresden 18.414,82 4.296.000
14 Sachsen-Anhalt Magdeburgu 20.445,26 2.494.000
15 Schleswig-Holstein Kiel 15.763,18 2.829.000
16 Thüringen Erfurti 16.172,14 2.355.000

(1) Qytetet Berlini dhe Hamburgu qëndrojnë si tërësi në vete sikur Bremen.
(2) Regjistrimi i fundit: 31 dhjetor 2004

Emërtimi në gjuhën shqipe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqip Gjermanisht
Shtete federale Kryeqyteti Shtete federale Kryeqyteti
1 Baden-Vyrtemberg Shtutgarti Baden-Württemberg Stuttgart
2 (Shteti i lirë) Bavaria Mynihu (Freistaat) Bayern München
3 Berlini - Berlin -
4 Brandenburgu Potsdami Brandenburg Potsdam
5 (Qyteti i lirë i lidhjes Hanza) Bremen Bremen (Freie Hansestadt) Bremen Bremen
6 (Qyteti i lirë i Hanzës) Hamburg - (Freie und Hansestadt) Hamburg -
7 Hesia Viezbadeni Hessen Wiesbaden
8 Meklenburg-Pomerania e Perëndimit Shverini Mecklenburg-Vorpommern Schwerin
9 Saksonia e ulët Hanoveri Niedersachsen Hannover
10 Raini i Veriut dhe Falia Perendimore Dyseldorfi Nordrhein-Westfalen Düsseldorf
11 Rainland-Palatinate Mainci Rheinland-Pfalz Mainz
12 Sarlanda Sarbrycken Saarland Saarbrücken
13 (Shteti i lirë) Saksonia Dresdeni (Freistaat) Sachsen Dresden
14 Saksinia e lartë Magdeburgu Sachsen-Anhalt Magdeburg
15 Shlesvig-Holshtajni Kieli Schleswig-Holstein Kiel
16 (Shteti i lirë) Thuringia Erfurti (Freistaat) Thüringen Erfurt

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: States of Germany – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Të dhënat jan marr nga: Të dhëna statistikore Gjermane