Frisiane lindore Saksonishte e ulët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Frisiane lindore Saksonishte e ulët

Friâ
Flitët në Gjermani
Krahina Frisia lindore
Folësit
Përgjithshëm (shifër e pa regjistruar prej 230,000 në Frisian lindore (Saksonia e Ulët) Gjermani,

3,000 në vende të tjera)[1] kryesisht të rritur dhe të moshuar

Taksonomia
Filogjeneza Indo-Evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   Gjermanishtja e ulët
    Saksonishtja e ulët
     Saksonishtja veriore e ulët
      Frisiane lindore Gjermane e ulët, Frisiane lindore Saksonishte e ulët
Kodet e klasifikimit
ISO 639-2 frs
ISO 639-3 frs
Glottolog east2288[2]

Frisiane lindore Gjermane e ulët ose Frisiane lindore Saksonishte e ulët është një nga dialektet friso-sakson, një dialekt iSaksonishtjas së ulët i folur në gadishullin e frisianit lindor të Saksonisë së Ulët veriperëndimore. Përdoret mjaft shpesh në fjalimin e përditshëm atje. Rreth gjysma e popullsisë Frisiano Lindore në rajonin bregdetar përdor Platdüütsk. Një numër individësh, pavarësisht se nuk janë folës aktivë të Seksionit të ulët, janë në gjendje ta kuptojnë atë deri në një farë mase. Sidoqoftë, aftësitë gjuhësore aktive dhe pasive janë në një gjendje të ulur.

Frisiane lindore Saksonishte e ulët nuk duhet të ngatërrohet me gjuhën frisiane të Lindjes; kjo e fundit, e folur nga rreth 2,000 individë në rajonin e Saterlandit, është një gjuhë Frisiane, jo gjermane e ulët.

Ka disa dialekte në Frisianishten lindore Saksonishten e ulët. Ka dy grupe kryesore të dialekteve. Dialektet në lindje, të quajtura Harlinger Platt, janë të ndikuara fuqimisht nga Saksonishtja veriore e ulët e Oldenburgut. Dialektet perëndimore janë më afër gjuhës së ulët saksone që flitet në krahinën holandeze Groningen, Gronings.[3]

Frisiane lindore Saksonishte e ulët ndryshon nga Saksonishtja veriore e ulët në disa aspekte, të cilat shpesh lidhen me trashëgiminë frisiane. Gjuha e folur fillimisht në Frisian e Lindjes dhe Groningen ishte frisian, kështu dialektet aktuale të Saksonisë së ulët ndërtohen në një substancë Frisiane, e cila ka çuar në një sasi të madhe të artikujve unik, leksik, sintaksor dhe fonologjik që ndryshojnë nga variantet e tjera të Saksonishtes.

Dialekët e folur në Lindjen e Frisia janë të lidhura ngushtë me ato të folura në provincën holandeze të Groningenit (Grunnegs, Grünnigs) dhe në Drenthe Veriore (Noordenvelds). Dallimi më i madh duket të jetë ai i fjalëve të kredisë (nga holandishtja ose gjermanishtja, resp.)

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Frisiane lindore Gjermanishtja e ulët, Frisiane lindore Saksonishte e ulëtEthnologue (17th ed., 2013)
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Frisiane lindore Saksonishte e ulët". Glottolog 3.0. Jena, Gjermani: Instituti Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore.
  3. ^ http://www.bis.uni-oldenburg.de/bisverlag/hv1/9a2-fort.pdf