Jump to content

Saksonishtja e ulët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Saksonishtja e ulët
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-2nds
ISO 639-3wep Westphalian
nds (i pjesshëm)
frs Frisiane Lindore
gos Gronings
stl Stellingwerfs
drt Drents
twd Twents
act Achterhoeks
sdz Sallands
vel Veluws
GlottologAsnje Asnje

Saksonishtja e ulët (Gjermanisht: NedersassischWestniederdeutsch; fjalë për fjalë:Gjermanisht e ulët:Nedersassisch, Nedersaksies, Platduuts, Plat(t);Holandisht Nedersaksisch; ) është një grupi gjermanishtes së ulët ((gjithashtu Saksonisht e ulët, Gjermanisht: Niederdeutsch ose Plattdeutsch, Hollandisht: Nederduits)),dialektet e folura në pjesë të Holandës, Gjermania veriperëndimore dhe Danimarka jugore (në Schleswig të Veriut nga pakica gjermane). Është një nga dy grupet e dialekteve reciprokisht të kuptueshme, ndërsa tjerat dialekte gjermane të Lindjes së Ulët.

Zona e gjuhës përfshin shtetet e Gjermanisë së Veriut të Saksonisë së Poshtme, North Rhine-Westphalia (pjesa Westphalian), Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein dhe Saxony-Anhalt (zonat veriperëndimore rreth Magdeburgut) si dhe verilindje të Holandës Holandez i ulët sakson, i folur në Groningen, Drenthe, Overijssel dhe Gelderland veriore) dhe dialektin Schleswigsch të folur nga gjermanët e Schleswig Veriut në pjesën më jugore të Danimarkës.

Në jug, linja Benrath dhe isoglosses line Uerdingen formojnë kufirin me zonën, ku fliten variantet e Gjermanisë së Lartë Perëndimore të Gjermanisë Qendrore.