Hapsburgët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dinastia e Hapsburgëve (ose Shtëpia Habsburg) është një nga familjet më të shquara dhe madhështore të Evropës. Anëtarët e saj mbanin tituj e territore që shtriheshin nga Perandoria e Shenjtë Romake e deri në Spanjë dhe Gadishullin Ballkanik. Këta tituj mbaheshin nga dega kryesore, Shtëpia e Habsburgëve (1278-1780), dhe më pas nga pasardhësit e tyre Shtëpia e Habsburg-Lorena (nga 1780). Kryeqyteti perandorak ishte Vjena, përveçse në vitet 1583-1611, kur u zhvendos në Pragë. Nga 1804-1867 Habsburgët u thirrën "Perandoria Austriake" dhe nga 1867-1918 "Perandoria e Austro-Hungarisë", për shkak të prejardhjes së tyre nga Austria dhe lidhjet me Hungarinë.

Hanburg Dinstia
Stema
 
Kapitalet
     :Vijena
     :Praga(1583–1611)
Gjuhet
     :Gjermanishtja,Hungarishtja,Rumanishtja,Chekoslovakishtja
Feja apo Religjioni
           :Krishterizmi
           :Ordotokse
Forma e Qeverisjes
         :Monrki Absulute
Era e Historis
         :Mesjeta
         :Rensanca
         :Lufrat e Europes
Mbretrit
     :Ferdinadi I i Pari
     :Francisi II i Fundit
Dhoma
    :Dhoma Habsburge
Vitet e Mbretrimit te Dinstis
                :1526-1804
                :1804-1914
                :1914-1920
Ideologjia e Dinsatis
            :Habsubrg e Lumtur 1526-1804
            :Shkarko Leopoldian 1984-1908
            :Albert line 1908-1920
Pjest e Dinastis

 Austria
 Belgium
 Bosnia and Herzegovina
 Croatia
 Czech Republic
 France
 Germany
 Hungary
 Italy

 Netherlands
 Poland
 Romania
 Serbia
 Slovakia
 Slovenia
 Spain
  Switzerland
 Ukraine

Dhoma e Dinastis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kreu i Dhomës së Habsburgëve ishte zakonisht edhe sundimtari i Perandorisë së Shenjtë Romake nga 1440 deri në shpërbërjen e saj në 1806. Megjithatë, të dy njësive nuk duhet të konsiderohet coterminous, si e Perandorisë së Habsburgëve mbuluar shumë vende jashtë Perandorisë së Shenjtë Romake, dhe jo të gjithë e Perandorisë së Shenjtë Romake ishte de facto nën kontrollin direkt të Habsburgëve në çdo kohë të dhënë. Në disa kontekste, termi "Habsburg Empire", mund t'i referohet edhe familjes së zgjeruar zotërimet Habsburgëve një herë ka vendosur vetëm nga Çarles V, Perandor i Shenjtë Romak, apo të Perandorisë spanjolle vendosi nga dega e lartë spanjoll të shtëpisë.

Origjina e Familjes se Habsurgëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja e Habsburgëve origjinën me Kalanë e Habsburgëve në Zvicër moderne dhe pas 1278 erdhi për të qeverisur në Austri (trashëguar Habsburg Tokë). familja e Habsburgëve u rrit në rëndësi evropiane me traktatin e martesës dhe adoptimit nga Perandori Maksimiliani unë në Kongresin e parë të Vjenës në 1515, dhe vdekja e mëvonshëm të miratuar Louis II i Hungarisë dhe Bohemisë në 1526. Archduke Ferdinand të Austrisë, vëllai i vogël i Shenjtë Romake Perandori Charles V, u zgjodh mbret i ardhshëm i Hungarisë dhe Bohemisë pas vdekjes së Louis II i Hungarisë dhe Bohemisë, në Betejën e Mohács kundër turqve.

Pjest e Dinstis Habsburge[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Habsburg kan qen Dinastia me e Madhe dhe me e fuqishme e Evropes motoja e tyre ka qenëëJu të tjert luftoni ju Habsburget e Lumtur Dashurohuni ata ne per mes martesave diplomatike vun ne kotroll po dhuajse të gjith evropen prveq Anglis dhe Rusise dhe Perandoris Osmane ata ishin rival me Francëzet dhe Me fmiljen e Pasur nga Italia familjen Mediqi. ata kontolloni shtet si Austria, Belgjika, Republikën Çeke, Holandën, Francën, Disa pjes te Italisë,Dlamcin, Kroacin, Sërbin, Meksikën e tejr...