Kushtetuta e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Malit të Zi u ratifikua dhe u miratua nga Parlamenti Kushtetues i Malit të Zi më 19 tetor 2007 në një seancë të jashtëzakonshme duke arritur shumicën e kërkuar prej dy të tretave të votave. Ajo u shpall zyrtarisht më 22 tetor 2007, duke zëvendësuar kushtetutën e vitit 1992.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta e përcakton Malin e Zi si një vend qytetar, demokratik dhe miqësor ndaj mjedisit me drejtësi sociale, të krijuar nga të drejtat sovrane të qeverisë së tij. [1]

Preambula identifikon kombësitë dhe pakicat kombëtare të Malit të Zi si malazezë, serbë, boshnjakë, shqiptarë, myslimanë, kroatë dhe të tjerë si qytetarë të Malit të Zi, të lirë, të barabartë dhe besnikë ndaj një Mali të Zi qytetar dhe demokratik. [1]

Kushtetuta e identifikon gjuhën malazeze si gjuhën zyrtare të shtetit, duke zëvendësuar serbishten pas vitesh konflikti civil. Gjuha serbe, boshnjake, shqipe dhe kroate njihen të gjitha si gjuhë zyrtare. Ai deklaron se alfabetet cirilike dhe latine kanë një qëndrim të barabartë në ligj. [1]

Kushtetuta gjithashtu njeh zyrtarisht flamurin dhe stemën aktuale si simbole legjitime shtetërore, si dhe himnin aktual malazez . [1]

Kushtetuta thotë se një shtetas i Malit të Zi nuk lejohet të bëhet refugjat dhe as të ekstradohet në një vend tjetër, përveç nëse është në përputhje me një traktatin e ekstradimit . [1]

Kushtetuta garanton që feja është e ndarë nga shteti . [1]

Presidenti është i kufizuar me kushtetutë në dy mandate pesëvjeçare. Një kandidat duhet të jetë shtetas i Malit të Zi dhe të ketë jetuar atje për të paktën dhjetë nga pesëmbëdhjetë vitet e mëparshme. [1]

Ratifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 19 tetor 2007, Parlamenti Kushtetues i Malit të Zi mbajti një seancë të mbushur me debate të ndezura për të arritur shumicën e dy të tretave të votave të nevojshme për ratifikimin e projekt-kushtetutës. 55 nga 76 anëtarët e pranishëm votuan pro, [2] kështu u arrit supershumicë prej dy të tretave dhe Kushtetuta u ratifikua siç duhet. Partia Demokratike e Socialistëve të Malit të Zi në pushtet (e cila përfshin Iniciativën Qytetare Kroate ) dhe Partia Social Demokratike e Malit të Zi, si dhe opozita Lëvizja për Ndryshime, Partia Boshnjake dhe Partia Liberale e Malit të Zi votuan në favor të Kushtetutës. Partia Popullore Socialiste e Malit të Zi, Partia Popullore, Partia Demokratike Serbe dhe anëtarët e Listës Serbe e kundërshtuan atë. [3] [4] [2] Përfaqësuesit e pakicës etnike shqiptare ( Lidhja Demokratike në Mal të Zi dhe Alternativa Shqiptare ) abstenuan nga votimi. [3] [4] [2] Përfaqësuesi i vetëm (dhe lideri) i Bashkimit Demokratik të Shqiptarëve, Ferhat Dinosha, ishte jashtë vendit dhe nuk mundi të merrte pjesë në seancë. [4] Thuhet se Dinosha refuzoi të votonte sepse nuk donte të ishte pro Kushtetutës së re dhe as kundër saj kur Malit të Zi kishte nevojë për një Kushtetutë. [3] [2]

Vasel Sinishtaj, përfaqësuesi dhe lideri i vetëm i Alternativës Shqiptare, refuzoi të votojë për shkak se nuk i ishte dhënë garancia nga SDP se Malesija do të bëhej komunë e plotë, e pavarur nga Komuna e Podgoricës . SDP kishte refuzuar të nënshkruante një marrëveshje që miratonte një referendum që do të mbahej pas gjashtë muajsh për të përcaktuar nëse Malësija ( Tuzi ) do të bëhej komunë. [3] [2] [5] Kjo marrëveshje ishte nënshkruar nga DPS, PzP, BS, DUA, AA dhe HGI . Ai vendosi gjithashtu se kryqet do të hiqen nga flamuri dhe stema e Malit të Zi dhe Komisioni i Venecias do të mbikëqyrë se si funksionon këshilli gjyqësor. [6] [7] [8] Siništaj më vonë raportoi se ai beson se kjo Kushtetutë është bërë për "gjeneratat e ardhshme dhe më mirë për Malin e Zi të nesërm". [5] Gjithashtu, asnjë prej amendamenteve nga asnjëra prej partive opozitare nuk është miratuar. [3] [4] [2]

Miodrag Zhivkoviç, lider i Partisë Liberale të Malit të Zi, deklaroi se teksti i Kushtetutës duhet të jetë i pranueshëm për të gjithë popullin e Malit të Zi. Nebojsha Medojeviq, lider i Lëvizjes për Ndryshime, tha se askush nuk është plotësisht i kënaqur me Kushtetutën e re. [9] Medojeviq tha se kjo do të jetë Kushtetuta e të gjithë qytetarëve të Malit të Zi dhe miratimi i saj do ta ndihmojë vendin të pranohet në Bashkimin Evropian. [4]

Milo Gjukanoviq tha për shtypin se Kushtetuta do të "hapë dyert evropiane për të ardhmen e Malit të Zi". [9]

Kemal Purishiq i Partisë Boshnjake tha se Kushtetuta e re do t'u japë boshnjakëve më shumë të drejta dhe se do të ketë më shumë institucione demokratike në Mal të Zi për kontrollin e qeverisë.

Polemika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partitë pro-serbe në Mal të Zi e shpallën Kushtetutën e re si "anti-serbe", e cila mund të thellojë ndarjet politike brenda Malit të Zi. Ata thanë se nuk do të respektonin kushtetutën e re, duke thënë se ajo shkel parimet e një Mali të Zi multikulturor dhe multietnik. Predrag Popović, lider i Partisë Popullore, tha se ai nuk ishte në gjendje të besonte se serbët do të kufizoheshin në klasifikimin e tyre si pakicë kombëtare. Ai tha gjithashtu se kjo çështje do të nxiste ndarjet ndërmjet grupeve etnike dhe do të rriste rrezikun për konflikt. [4]

Dobrilo Dedeić, një përfaqësues i Listës Serbe, hodhi poshtë një botim të rishikuar të propozimit të Kushtetutës së Malit të Zi më 18 tetor 2007, një ditë para miratimit të saj, duke e deklaruar atë si diskriminues ndaj popullit serb dhe duke deklaruar se nuk do të sjellë pajtim. në Mal të Zi. Ai tha gjithashtu se Lista Serbe dhe populli serb nuk do ta respektojnë Kushtetutën e re. Ai tha se do të debatojnë për çështjen serbe në Mal të Zi. Ai tha se Lista Serbe do ta respektojë Kushtetutën e re po aq sa koalicioni qeverisës ka respektuar Kushtetutën e mëparshme të Malit të Zi (dmth. Kushtetutën e Serbisë dhe Malit të Zi federal).

Goran Daniloviç i Partisë Popullore Serbe tha se ai besonte se krizat dhe betejat politike do të fillonin në vend pas miratimit të Kushtetutës, sepse ajo nuk ishte krijuar për të arritur pajtimin politik. Danilović deklaroi gjithashtu se ai beson se Kushtetuta e re është diskriminuese për serbët në Mal të Zi. [9]

Sipas Dragan Shoqit të Partisë Popullore, Kushtetuta e Malit të Zi e miratuar është përçarëse. [9]

Partitë e pakicës shqiptare e konsiderojnë Kushtetutën e re si kundër interesave të popullit shqiptar. Mehmet Bardhi, kreu i Lidhjes Demokratike në Mal të Zi, njoftoi se qeveria malazeze ka humbur mundësinë, për shkak të mungesës së gatishmërisë, të përdorë Kushtetutën e re për të rregulluar marrëdhëniet malazeze-shqiptare në Mal të Zi. [9]

Versionet e mëparshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta e Principatës së Malit të Zi u prezantua në vitin 1905 në një përpjekje për të laicizuar mbretërinë dhe për të kufizuar sundimin e monarkut. Princi Nikolla I donte të parandalonte një revolucion si ai në Rusi duke qetësuar konstitucionalistët. Në atë kohë, Mali i Zi së bashku me Andorrën, Monakon, Perandorinë Ruse, Mbretërinë e Bashkuar dhe Perandorinë Osmane ( të pezulluara ) ishin të vetmet shtete në Evropë pa një kushtetutë të shkruar. Ajo u ndikua shumë nga kushtetuta serbe dhe hyri në fuqi disa muaj para Kushtetutës ruse të vitit 1906 . Ai e përcaktoi Malin e Zi si një shtet-kombmalazezëve.

Mali i Zi kështu u bë një monarki absolutiste kushtetuese. Ai përcaktoi tre degë të autoritetit:

 • Asambleja Kombëtare (në vend të Senatit të shfuqizuar shumë kohë më parë nga Princi Nicholas)
 • kabineti i Ministrave
 • Oborri i Madh.

Asambleja Kombëtare miratoi ligje. Princi Nikolla mbajti fuqinë e birësimit dhe gjithashtu mund të miratonte ligje me rëndësi të madhe kombëtare. Princi (Knjaz) ishte kreu trashëgues i shtetit dhe komandanti i ushtrisë. Ai përmendi edhe përfaqësues diplomatikë të shtetit.

Kabineti i Ministrave u emërua dhe u zëvendësua nga princi, dhe qeveria mbikëqyrej nga parlamenti. Kushtetuta garantonte liritë e qytetarëve: barazinë sipas ligjit, liritë personale dhe lirinë e ndërgjegjes.

Flamuri i Malit të Zi ishte një trengjyrësh i kuq-blu-blu-e bardhë dhe një variant i stemës së principatës, një shqiponjë dykrenare, u miratua si shtet. Të tre fetë kryesore u njohën (ortodoksia lindore, katolicizmi romak dhe islami), dhe kisha malazeze u sanksionua. Kryeqyteti ishte Cetinja .

Kushtetuta e republikës në kuadër të RSFJ-së është miratuar në vitin 1974. "Republika Socialiste e Malit të Zi" u përcaktua si një republikë konstituive e Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë . Kryeqyteti ishte Titograd (që nga viti 1992, u kthye në Podgoricë ). Mali i Zi u përcaktua një shtet qytetar i lirë, jo-kombëtar, me gjuhë zyrtare serbo-kroatisht .

Kushtetuta e Republikës së Malit të Zi u miratua nga Parlamenti i Malit të Zi më 12 tetor 1992. Kjo e themeloi Malin e Zi si një republikë përbërëse demokratike ekologjike dhe sociale të Republikës Federale të Jugosllavisë, me gjuhën serbe si gjuhë zyrtare. Podgorica është përcaktuar si kryeqytet i shtetit. Pushteti u është dhënë qytetarëve të saj, të cilët e ushtrojnë atë drejtpërdrejt nëpërmjet zgjedhjes së përfaqësuesve në Parlament. Vendimet në lidhje me ndryshimet në statusin kushtetues ose me ndryshimin e kufijve i nënshtrohen votimit të qytetarëve të Malit të Zi të ushtruar në referendum . Kushtetuta aktuale ka 121 nene.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g "Crna Gora dobila novi Ustav" (në Montenegrin). Antena M. 2007-10-20.
 2. ^ a b c d e f "Parlamentarna dvotrećinska većina usvojila najviši pravni akt, a iz opozicije tvrde režim je donio ustav za kartel" (në serbisht). Dan. 2007-10-20. Marrë më 2010-06-12.
 3. ^ a b c d e "Crna Gora otvorila vrata evropske budućnosti" (në Montenegrin). Pobjeda. 2007-10-20.[lidhje e vdekur]
 4. ^ a b c d e f "Ustav otvara evropska vrata" (në Montenegrin). Vijesti. 2007-10-20.[lidhje e vdekur]
 5. ^ a b "Albanci nijesu ljuti na vlast" (në Montenegrin). Vijesti. 2007-10-21.[lidhje e vdekur]
 6. ^ "Referendum u Tuzima, sa grba se skidaju krstovi" (në Montenegrin). Vijesti. 2007-10-19.[lidhje e vdekur]
 7. ^ "Ustav bez podrške Albanske alternative" (në Montenegrin). Antena M. 2007-10-19. Arkivuar nga origjinali më 2011-07-19.
 8. ^ "Potpisan politički sporazum" (në Montenegrin). Cafe del Montenegro. 2007-10-19.
 9. ^ a b c d e ">"Različite ocene o novom Ustavu CG" (në Montenegrin). B92. 2007-10-21.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]