Jump to content

Trakia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kufijtë modernë të Thrakës në Bullgari, Greqi dhe Turqi .
Thrakia dhe Mbretëria Odrysiane Thrakiane nën Sitalces rreth viteve 431–324 pes, me territoret e disa fiseve thrakiane.

Thrakia ose Traka (Thráki; bullgarisht: Тракия, turqisht: Trakya) është një rajon gjeografik dhe historik në Evropën Juglindore, i ndarë tani midis Bullgarisë, Greqisë dhe Turqisë, i cili kufizohet nga malet e Ballkanit në veri, deti Egje në jug dhe Deti i Zi në lindje. Ai përfshin Bullgarinë juglindore (Thrakinë Veriore), Greqinë verilindore (Thrakën Perëndimore) dhe pjesën evropiane të Turqisë (Thrakinë Lindore). Kufijtë e rajonit bazohen në atë të Provincës Romake të Thrakës; tokat e banuara nga Thrakët antikë shtriheshin në veri në Bullgarinë Veriore dhe Rumaninë e ditëve moderne dhe në perëndim në rajonin e Maqedonisë .

Fjala Thrakë u përdor për herë të parë nga grekët kur u referohej fiseve thrakiane, nga grekët e lashtë (Θρᾴκη - Thrake), me prejardhje nga Thrāix (Θρᾷξ). Ai i referohej fillimisht Thrakëve, një popull i lashtë që banon në Evropën Juglindore. Emri Evropë së pari iu referua Thrakës së duhur, para se të zgjerohej shumë për t'iu referuar konceptit të saj modern. [1] [2] Rajoni do të mund të ketë marrë emrin sipas lumit kryesor atje, Hebros, ndoshta nga fjala indoevropiane arg që dmth. "White River" (e kundërta e Vardarit, që do të thotë "Black River"), [3] Sipas një teorie alternative, fjala hebros dmth. "dhia ”në gjuhën thrake . [4]

Në Turqi, zakonisht përmendet si Rumeli, Tokë e Romakëve, për shkak të këtij rajoni që është pjesa e fundit e Perandorisë Romake Lindore që u pushtua nga Perandoria Osmane .

Për sa i përket mitologjisë së lashtë greke, emri duket se rrjedh nga heroina dhe magjistarja Thrakia, e cila ishte e bija e Oqeanit dhe Partenopës, dhe motra e Europës.

  • Hoddinott, RF, The Thracians, 1981.
  • Ilieva, Sonya, Thrakology, 2001
  1. ^ Greek goddess Europa adorns new five-euro note
  2. ^ Pagden, Anthony (2002). "Europe: Conceptualizing a Continent" (PDF). The idea of Europe: from antiquity to the European Union (në anglisht). Washington, DC; Cambridge; New York: Woodrow Wilson Center Press ; Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9780511496813. ISBN 9780511496813.
  3. ^ Pieter, Jan (1989). Thracians and Mycenaeans: Proceedings of the Fourth International Congress (në anglisht). ISBN 978-9004088641.
  4. ^ "The Plovdiv Project" (në anglisht).