Jump to content

Trakia Lindore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trakia Lindore (blu) në Traki
Trakia Lindore (blu) në rajonin Marmara

Trakia Lindore (turqisht: Doğu Trakya; greqisht: Ανατολική Θράκη Anatoliki Thraki; bullgarisht: Източна Тракия Iztoçna Trakija) është pjesa e Turqisë që gjeografikisht është pjesë e Evropës Juglindore. Ai përbën 3% të sipërfaqes së tokës së Turqisë, por përbën 20% të popullsisë së saj totale. Qyteti më i madh i rajonit është Stambolli, i cili shtrihet në Bosfor midis Evropës dhe Azisë. Qyteti kryesor është Edreneja.

Trakia Lindore ka një rëndësi historike pasi ndodhet pranë një korridori të madh tregtar detar dhe përbën atë që ka mbetur nga rajoni dikur i madh osman i Rumelisë. Aktualisht është gjithashtu i një rëndësie specifike gjeostrategjike, sepse korridori detar, i cili përfshin dy ngushtica të ngushta, siguron hyrje në Detin Mesdhe nga Deti i Zi për marinat e pesë vendeve: Rusisë, Ukrainës, Rumanisë, Bullgarisë dhe Gjeorgjisë. Rajoni shërben gjithashtu si një lidhës i ardhshëm i rrjeteve ekzistuese hekurudhore të shpejtësisë së lartë turke, bullgare dhe greke.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trakia Lindore përfshin të gjitha në pjesën lindore të rajonit historik të Trakisë. Zona përfshin të gjitha territoret e provincave turke Edirne, Tekirdağ dhe Kërklareli, si dhe ato territore në kontinentin evropian të provincave Çanakala dhe Stamboll. Kufijtë tokësorë të Trakisë Lindore u përcaktuan me Traktatin e Kostandinopojës (1913) dhe Konventën bullgaro-osmane (1915), dhe u ripohuan me Traktatin e Lozanës.

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trakia Lindore ka një klimë hibride mesdhetare/klimë subtropikale të lagësht në bregun e Detit Egje dhe në bregun e Detit Marmara, një klimë oqeanike në bregun e Detit të Zi dhe një klimë kontinentale rë lagësht në brendësi. Verat janë të ngrohta deri të nxehta, të lagështa dhe mesatarisht të thata, ndërsa dimrat janë të ftohtë dhe të lagësht dhe ndonjëherë me borë. Klima bregdetare i mban temperaturat relativisht të buta.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trakia Lindore ka një sipërfaqe prej 23,764 km2 (3 përqind e sipërfaqes tokësore të Turqisë), pak më e vogël se Sardenja dhe një popullsi prej rreth 16-17 milion njerëz ose rreth 20 përqind e popullsisë totale turke (në 2021); dendësia e popullsisë është rreth 430 njerëz/km2, krahasuar me rreth 80 njerëz/km2 për Turqinë aziatike, e cila quhet edhe Anadoll ose Azia e Vogël. Megjithatë, dendësia është e anuar nga metropoli i Stambollit. Dy kontinentet ndahen nga Dardanelet, Bosfori (i njohur kolektivisht si Ngushticat Turke) dhe Deti Marmara, një rrugë prej rreth 361 km. Pjesa më jugore e Trakisë Lindore quhet gadishulli i Gelibolus. Turqia evropiane kufizohet në perëndim me Greqinë për 212 km dhe në veri me Bullgarinë për 269 km, me Detin Egje në jug-perëndim dhe Detin e Zi në veri-lindje.[1]

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Banorët e Trakisë Lindore janë turq dhe myslimanë të tjerë ballkanikë që kanë jetuar që nga Perandoria Osmane atje dhe gjithashtu pasardhës të turqve nga Bullgaria dhe Greqia, tatarët krimeas dhe myslimanë të tjerë joturq të Ballkanit që erdhën si muhaxhirë, shumica në lidhje me Konventën për Shkëmbimin e Popullsia greke dhe turke. Aty muzika, ushqimi, bazohet në kulturën ballkanike dhe ndryshon nga kultura anadollake.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]