Dardanelet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
vendndodhja
Dardanelles map2.png
Mbrëmja në Dardanele

Dardanelet (nga gr. Δαρδανελλια Dardanellia, turqisht Çanakkale Boğazı, në lashtësi është quajtur edhe Helespont) është kanal detar shumë i ngushtë në veriperëndim të Turqisë, i cili lidh Detin Egje me detin Marmara. Dardanelet kanë një gjatësi prej 61 km dhe gjerësi prej 1.2 deri 6 km, thellësia mesatare është 55 m ndërsa thellësia maksimale është 81 m. Uji lëviz në të dy drejtimet përgjat kanalit nga deti Marmara kah deti Egje nëpërmjet rrymave sipërfaqësore, ndërsa në anën e kundërt nëpërmjet rrymave në thellësi.

Bosfori në veri dhe Dardanelet në jug e ndajnë Evropën nga Azia, ndërsa në mes këtyre dy kanaleve detare shtrihet Deti Marmara.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]