Peonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Peonia (Paionia ose Paeonia) ishte vendi dhe mbretëria antike e peonëve - peonianve ( Παίονες ).

Kufijtë e saktë origjinalë të Paeonisë, si historia e hershme e banorëve të saj, janë të paqarta, por dihet që afërsisht i korrespondon pjesës më të madhe të Maqedonisë Veriore të sotme dhe pjesëve veri-qendrore të Maqedonisë Greke (d.m.th. ndoshta komunat greke të Paionia, Almopia, Sintiki, Irakleia, dhe Serres ), dhe një pjesë e vogël e Bullgarisë jug-perëndimore. [1] [2] [3] [4] Autorët antikë e vendosën atë në jug të Dardanisë (një zonë që korrespondon me Kosovën e sotme dhe Maqedoninë Veriore), në perëndim të maleve Thrakiane dhe në lindje të Ilirëve më jugorë. [5] Ajo u nda nga Dardania me malet nëpër të cilat kalon lumi Vardar nga fusha e Scupit ( Shkupi modern) në luginën Bylazora (afër Sveti Nikollës moderne).

Iliada, Peonianët thuhet se kanë qenë aleatë të trojanëve . Gjatë pushtimit persian të Greqisë, Paeonasit e pushtuar deri në Liqenin Prasias, përfshirë Paeoplae dhe Siropaiones, u dëbuan nga Paeonia në Azi. [6]

Në vitin 355–354 p.e.s. Filipi II i Maqedonisë shfrytëzoi vdekjen e mbretit Agi të Paeonisë dhe bëri fushatë kundër tyre për t'i pushtuar ata. Kështu që pjesa jugore e Paeonisë antike u aneksua nga mbretëria antike e Maqedonisë dhe u emërua "Paeonia e Maqedonisë"; kjo pjesë përfshinte qytetet Astraion (më vonë Stromnitsa), Stenae (afër Demir Kapija moderne), Antigoneia (afër Negotinës moderne), etj.

Fiset[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Agrianes (gjithashtu, Agriani dhe Agrii ), gjithashtu pretendohet si fis thrakas.
 • Almopianët (gjithashtu Almopioi )
 • Laeaeans (gjithashtu Laeaei dhe Laiai )
 • Derrones (gjithashtu Derroni ), gjithashtu pretendohet si fisi thrakas.
 • Odomantes (gjithashtu Odomanti ), gjithashtu pretendohet se ishte fis thrakas. [7]
 • Paeoplae
 • Doberes
 • Siropaiones

Mbretërit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monedhë e Patrausit, mbreti i Paeonisë 335-315 para Krishtit
 • Agis (vdiq 358   BC)
 • Liksi (356–340)   Pes) [8]
 • Patraus (340–315)   BC)
 • Audoleon (315–285)   Pes), [9] djali i Patrausit
 • Ariston (286–285)   Pes), [10] djali i Audoleonit
 • Leon (278–250)   Pes) [11]
 • Dropion (250–230)   Pes), djali i Leon
 • Bastareus (? -? BC)

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Howe, Timothy; Reames, Jeanne (2008). Macedonian Legacies: Studies in Ancient Macedonian History and Culture in Honor of Eugene N. Borza (në anglisht). Regina Books. ISBN 978-1-930-05356-4.
 • Howe, Timothy; Reames, Jeanne (2008). Macedonian Legacies: Studies in Ancient Macedonian History and Culture in Honor of Eugene N. Borza (në anglisht). Regina Books. ISBN 978-1-930-05356-4.
 • Howe, Timothy; Reames, Jeanne (2008). Macedonian Legacies: Studies in Ancient Macedonian History and Culture in Honor of Eugene N. Borza (në anglisht). Regina Books. ISBN 978-1-930-05356-4.
 • Pausanias, Description of Greece (Përshkrimi i Greqisë) . WHS Jones (përkthyes). Loeb Biblioteka Klasike . Kembrixh, MA: Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd (1918). Vol. 1. Librat I – II:   .
 • Smith, William. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (Fjalor i biografisë dhe mitologjisë greke dhe romake) Online at Perseus London

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Roisman, Joseph; Worthington, Ian (2010). A Companion to Ancient Macedonia (në anglisht). John Wiley and Sons. f. 13. ISBN 1-4051-7936-8.
 2. ^ "Paeonia" (në anglisht). Encyclopædia Britannica online.
 3. ^ Reames, Jeanne (2008). Howe, Timothy (red.). Macedonian Legacies (në anglisht). Regina Books. f. 239. ISBN 1930053568. Paeonia, roughly where the F.Y.R.O.M. is today.
 4. ^ Ovid; Green, Peter (2005). The Poems of Exile (në anglisht). University of California Press, 2005. f. 319. Ovid was lax in his geography, not least over Paeonia (in fact roughly coextensive with the present F.Y.R.O.M.).
 5. ^ Strabo, "Geography", 7, Frg.4, 9.5.1
 6. ^ The Persian Empire: A Corpus of Sources from the Achaemenid Period (google books)
 7. ^ Thrace in the Graeco-Roman world, p. 112 but others claim that together with the Agrianes and Odomanti, at least the latter of which were with certainty Thracian, not Paeonian.
 8. ^ Catalogue of Greek Coins: Thessaly to Aetolia by Percy Gardner, 2004, Front Matter: "... present to the money of Philip II. of Macedon, and Lycceius and Audoleon, kings of Paeonia, that they must be given ..."
 9. ^ A Guide to the Principal Gold and Silver Coins of the Ancients: From Circ. B. C. 700 to a. D. 1. (1895) by British Museum Dept. of Coins and Medals, 2009, page 62: "... of Athena, facing. Bee. AYAnA EONTOZ. Horse. Wt. 193.4 grs. Patraus and his son Audoleon reigned over Paeonia between B.C. 340 ..."
 10. ^ Polyaenus, Stratagems of War, 4.12.3, "Lysimachus conducted Ariston, son of Autoleon, to his father's kingdom in Paeonia; under pretence that the royal youth might be acknowledged by his subjects, and treated with due respect. But as soon as he had bathed in the royal baths in the river Arisbus, and they had set before him an elegant banquet, according to the custom of his country, Lysimachus ordered his guards to arm. Ariston instantly mounted his horse and escaped to the land of the Dardani; and Lysimachus was left in possession of Paeonia."
 11. ^ Pausanias, Description of Greece Phocis and Ozolian Locri, 10.13.1, "A bronze head of the Paeonian bull called the bison was sent to Delphi by the Paeonian king Dropion, son of Leon."