Doberët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paeonia, fiset dhe rrethinat

Doberët ( Greqishtja e Lashtë : Δόβηρες; Latin: Doberi ) ishin një fis i lashtë Paonian .

Herodoti i përshkruan Doberet si banues, me Paeoplaet, rajonin në veri të malit Pangaeum ; këto ishin pikërisht fiset të cilat ai i kishte lidhur më parë me banorët e Liqenit të Prasias . Prandaj pozicioni i tyre duhet kërkuar në lindje të lumit Strymon . Ata ndanë Malin Pangaeum me paionët dhe pierianët e tjerë, dhe banonin ndoshta në anën veriore, ku, në kohën e Perandorisë Romake, kishte një mutatio, ose vend për ndërrimin e kuajve, në Via Egnatia, të quajtur Domeros, midis Amfipolisit dhe Filipi, 13 deputetë nga i pari dhe 19 deputetë nga ky i fundit. [1] [2] [3]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Itin. Hierosol.; comp. Tafel, de Via Egnat. p. 10.
  2. ^ The Histories (Penguin Classics) by Herodotus, John M. Marincola, and Aubery de Selincourt, ISBN 0-14-044908-6, 2003, page 452: "... Then he passed through the country of the Doberes and Paeoplae (Paeonian tribes living north of Pangaeum) ..."
  3. ^ Smith, William, ed. (1854–1857). "Doberus". Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.