Jump to content

Paul Kretschmer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paul Kretschmer

Paul Kretschmer (2 maj 1866-9 mars 1956) ishte një gjuhëtar gjerman që studioi historinë dhe marrëdhëniet më të hershme të gjuhëve indo-evropiane dhe tregoi se si ato u ndikuan nga gjuhët jo-indoeuropiane, siç është etruskishtja .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kretschmer lindi në Berlin, ku studioi filologji klasike dhe indo-evropiane nën kujdesin e profesorit Hermann Diels.

Studimi i tij epokal i elementeve para-greke në greqishten e vjetër ishte ai i vitit 1896 Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache ( Hyrje në Historinë e Gjuhës Greke ). Duke krahasuar emrat e vendeve greke me homologët e tyre të huaj në Anadollin e lashtë, ai arriti në përfundimin se një kulturë mesdhetare jo-greke i kishte paraprirë grekëve, duke lënë gjurmë të gjera gjuhësore. Zbulimet e arkeologut Sir Arthur Evans në Knossos, Kretë, rreth vitit 1900 rikonfirmuan pikëpamjet e Kretschmer.

Pas një periudhe të punës si profesori në Universitetin e Marburg në Gjermani (1897–99), Kretschmer zuri pozitën drejtuese në gjuhësinë krahasuese në Universitetin e Vjenës, ku qëndroi deri në vitin 1936. Një ithtar i shkollës së gjuhësisë neogramariane, e cila theksoi metodologjinë rigoroze krahasuese, ai gjithashtu kontribuoi në dialektologjinë greke moderne dhe çoi më tej studimin e gjeografisë gjuhësore gjermane. Ai vdiq në Vjenë në vitin 1956. [1]

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Beiträge zur griechischen Grammatik. Dissertation. C. Bertelsmann, Gütersloh 1889.
  • Die griechischen Vaseninschriften ihrer Sprache nach untersucht. Gütersloh 1894 (Nachdruck: Olms, Hildesheim 1969; LaVergne, 2011).
  • Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 1896; 2., unveränd. Aufl. 1970.
  • Die Entstehung der Koine. C. Gerold’s Sohn, Wien 1900.
  • Der heutige lesbische Dialekt verglichen mit den übrigen nordgriechischen Mundarten. Alfred Hölder, Wien 1905. (= Neugriechische Dialektstudien. 1). Nachdruck: Kraus Reprint, Nendeln, Liechtenstein 1975.
  • Wortgeographie der hochdeutschen Umgangssprache. 2 Bde. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 1916/1918.
  • Neugriechische Märchen. Diederichs, Jena 1917 (Nachdruck: 1941; 1965 unter dem Titel Griechische Volksmärchen)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Leumann, M. (1956). "Paul Kretschmer 2.5.1866—9.3.1956". Glotta. 35 (3./4. H.): 161–171. JSTOR 40265722. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)