Odomantët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paionia, fiset dhe rrethinat

Odomantët ishin një fis i lashtë paiono-trakas. Disa e konsiderojnë atë si paeoniane, ndërsa të tjerë pohojnë, se fisi ishte me siguri trak. [1] Odomantët përmnden nga Herodoti, Tukididi, Stephan Bizantini dhe Plini Plaku . [2] [3] [4] [5]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni në të cilin jetoni odamantët, u quajt prej tyre, Odomantice ( Ὀδομαντική ). Fisi në fjalë shtrihej në të gjithë rajonin e malit të madh Orbelus, shtrihej përgjatë verilindjes së fushës së poshtme Strymonike, nga rreth Melnik (Bullgari) dhe Sidirokastro (Greqi) deri në Zikhne, ku kufizoheshin me Pangaion, dhe minierat e arit dhe argjendit prej të cilave ata punuan me Pieres dhe Satrae . (Herodi. Lc ) Të sigurt në pozicionin e tyre të paarritshëm, ata sfiduan Megabazus . (Herodi. V. 16 ) Pjesa veriperëndimore e territorit të tyre shtrihej në të djathtë të Sitalces ndërsa ai kalonte Malin Cercine ; dhe situata e tyre e përgjithshme pajtohet me përshkrimin e Tukididit (ii. 101), sipas të cilit ata banonin përtej Strymonit në veri, domethënë në veri të Strymonit të Poshtëm, ku, lumi merr një kurs në lindje për të justifikuar shprehjen. Kleoni ftoi Polles, kryetarin e tyre, të bashkohej me të me sa më shumë mercenarë thrakë që mund të merreshin. (Thuk. V. 6; Aristoph. Acharn. 156, 164; Suid. sv ἀποτεθρίακεν; Leake, Greqia Veriore, vëll. iii fq. 210, 306, 465. ) Gjatë periudhës romake, shumica e tokës së tyre i përkiste territorit ("kora") të qytetit të lashtë të Sirra (sot Serres ) [6]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Thrace in the Graeco-Roman world, p. 112 but others claim that together with the Agrianes and Odomanti, at least the latter of which were with certainty Thracian, not Paeonian.
  2. ^ Herodotus, VII. 112
  3. ^ Thucydides, II. 101, v. 6
  4. ^ Stephanus of Byzantium, s. v.
  5. ^ Pliny the Elder, IV. 18.
  6. ^ [1] Arkivuar 24 qershor 2018 tek Wayback Machine Dimitrios C. Samsaris, A history of Serres (in the Ancient and Roman times) (in Greek), Thessaloniki 1999, p. 137 (Website of Municipality of Serres)