Jump to content

Stefan Bizantini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stefan bizantini (greqisht: Στέφανος Βυζάντιος)i njohur si Stefani i Bizantit, Stefani nga Bizanti , ka qenë një gjeograf bizantin i antikitetit të vonë, autor i një fjalori të rëndësishëm gjeografik të titulluar Etnika (Ἐθνικά) në 50 ose 60 vëllime. Ai ka vepruar ne kohen e ehershme te perandorit Justinian IUniversitetin e Konstandinopojës.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë pak dihet për jetën e Stefanit, përfeç faktit se ka qenë gramaticien në Kostandinopojë dhe ka jetuar në të njëjtën kohë me Arkadiusit dhe Honoriusin, pak përpar Justinianit II. Shkrimtarët e mëvonshëm nuk japin ndonjë të dhënë për të por thuhet se një i ashtuquajtur Hermolaus e përmblodhi veprën e Stefani.

Etnika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndoese epitomë, Etnica është me vlerë të madhe për të dhëna gjeografike, mitologjike dhe fetare në lidhje me Greqinë e lashtë. Pothuajse çdo artikull në epitomë përmban një referencë ga një shkrimtar antik, si një autoritet për emrin e vendit. Nga fragmente të mbijetuar të origjinalit shohim se përmbante citate të konsiderueshme nga autorë atikë, krahas veçoritë shumë interesante, topografike, historike, mitologjike e të tjera. Stefani citon Artemidorin, Polibin, Aelius Herodianus, Herodotin, Tukiditin, Ksenofonin, Strabonin dhe shkrimtarë të tjerë[1][2].

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Margarethe Billerbeck (Bearb.): Stephani Byzantii Ethnica (= Corpus Fontium Historiae Byzantinae). Bdf. 1ff. de Gruyter, Berlin 2006ff.
  • Augustus Meineke: Stephani Byzantii Ethnicorum quae supersunt. Berlin 1849.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hispaniae: Spain and the Development of Roman Imperialism, 218-82 BC by J. S. Richardson,In four places, the lexicographer Stephanus of Byzantium refers to towns and ... Artemidorus as source, and in three of the four examples cites Polybius.
  2. ^ From political architecture to Stephanus Byzantius