Agrianët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paeonia, fiset dhe rrethinat

Agrianët ( Greqishtja e Lashtë : ρίαγρίανες, Agrianes ose Ἀγρίαι Agriai) ishin një fis antik iliro-paion vendi i të cilit ishte përqendruar në Strymon e Epërm, në Bullgarinë Perëndimore të sotme, në atë kohë të vendosur në veri të Dentheletae. Sipas Strabonit, burimi i lumit Strymon ishte brenda territorit të Agrianëve. Në kohën e Filipit II, territori i Agrianëve administrohej nga Pella. Ata ishin hedhës të shtizës dhe një njësi elite e këmbësorisë së lehtë të Aleksandrit të Madh, të cilët luftuan nën komandën e gjeneralit Attalus .

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pausania shkruan se Paioni, paraardhësi i paionëve (në të cilët Agrianët ishin pjesëtarë), ishte një vëlla i Epeit dhe Aetolit, paraardhësit e njëjta të Epeianëve të Elisit dhe Etolianëve. [1] Sipas Irwin L. Merker, kjo gjenealogji tregon se grekët e lashtë i konsideronin paionët të ishin me prejardhje helene. Emri i tyre i vendit ka disa të ngjashëm në Greqi si Παιονίδαι (Paeonidai), një deme e fisit Leontis në Atikë . Një vend në Argolid gjithashtu ka të njëjtin emër. [2]

Herodoti i përshkruan agrianët si një fis Paion, [3] së bashku me Odomantët dhe Doberët në afërsi të Pangaeumit. Shkrimtari i vetëm që i përshkruan Agrianët si Trakë është Theopompi. [4]

Peltast agrian .

Ata përmendën për herë të parë në lidhje me fushatën e Megabazit në vitin 511 para Krishtit. [5] Në vitin 429 para Krishtit ata iu nënshtruan mbretërisë Odrisiane [6] dhe më vonë, qysh në vitin 352 para Krishtit, ata u bënë aleatë të Filipit të Maqedonisë. [7]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ashley, J.R. (2004) The Macedonian Empire: The Era of Warfare Under Philip II and Alexander the Great, 359-323 B.C. McFarland.
 • Connolly, P. (1981) Greece and Rome at War. Macdonald Phoebus, London. ISBN 1-85367-303-X
 • Sidnell, P. (2006) Warhorse: Cavalry in Ancient Warfare, Continuum, London.
 • Viktorija Sokolovska, Pajonskoto Pleme Agrijani i vrskite so Damastion, Macedonia acta Archaeologica 11, Skopje 1990, 9-34. (with summary in French).
 • Viktorija Sokolovska, The Coinage of Agrianes, MACEDONIAN NUMISMATIC JOURNAL no. 2, Skopje 1996, 13-22.
 • Viktorija Sokolovska, Materijalna kultura Agrijana, Patrimonium Mk no. 16, Skopje 2018, 79-102.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Pausanias, 5.1.5; Smith "Paeon" 3.
 2. ^ Merker, Irwin L. (1965). "THE ANCIENT KINGDOM OF PAIONIA". Institute for Balkan Studies (Greece) (në anglisht). 6 (1): 36–37.
 3. ^ Wheeler, James Talboys (1854). The Geography of Herodotus ...: Illustrated from Modern Researches and Discoveries. fq. 130. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ The Cambridge Ancient History: pt. 1. The prehistory of the Balkans; and the Middle East and the Aegean world, tenth to eighth centuries B.C. Cambridge University Press, 1991. University of Minnesota/ The only writer who describes the Agrianes (under the form Agrii) as Thracians, is Theopom- pus (f 257(a)), but his evidence, isolated as it is, carries less weight.
 5. ^ Shea, John (1997-01-01). Macedonia and Greece: The Struggle to Define a New Balkan Nation. fq. 52. ISBN 9780786402281. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Herodotus; Macan, Reginald Walter (1908). Herodotus, the Seventh, Eighth, & Ninth Books: Pt. I. Introduction. Book VII. (text and commentaries). {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Chatzopoulos, Miltiadēs V; Loukopoulou, Louïza D (1980). Philip of Macedon. ISBN 9780892413300. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)