Jump to content

Nikolla Ivanov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nikolla Ivanov (2 mars 1861, Kalofer – 10 shtator 1940, Sofje ) ishte një gjeneral bullgar, Shef i Shtabit të Ushtrisë Bullgare midis 10 maj 1894 dhe 29 nëntor 1896, Ministër i luftës midis 29 nëntorit 1896 - 30 janar 1899. Ai është i shquar për rrethimin e Adrianopojës në Luftën e Parë Ballkanike dhe rrethimin e ushtrisë së Grekëve në Betejën e Grykës së Kresnës e cila solli fundin e Luftës së Dytë katastrofike Ballkanike .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nikolla Ivanov lindi në 2 Mars 1861 në Kalofer. Ai studioi në Shkollën e Mesme Kombëtare Aprilov në Gabrovo dhe më pas në liceun Perandorak GalasarayStamboll (1875-1877). Mori pjesë në Luftën Ruso-Turke (1877-1878) si vullnetare. Pas luftës ai qëndroi për një kohë të shkurtër në Plovdiv para se të shkonte në Shkollën Ushtarake në Sofje në 1878 në cilën ai u diplomua në vitin e ardhshëm. Me 22 maj 1879 mori graden toger . Më 9 shkurt 1881 mori graden nënkolonel i parë .

Lufta serbo-bullgare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë Luftës Serbo-Bullgare në 1885 ai punoi për shefin e Kolonës Qendror Perëndimor. Ai mori pjesë në Betejën e Pirotit në 14-15 nëntor.

Pas luftës në 1886 ai u emërua Fligel Adjutant i Knyaz Alexander Batenberg dhe pas kësaj si Shef i departamentit të Ndërtimit-Inspektimit në Ministrinë e Mbrojtjes. Më 1888 ishte komandant i Regjimentit të 10-të të Këmbësorisë, në 1889 ishte shef i shtabit të Brigadës së 4-të dhe në 1890 i Regjimentit të 4-të të Kalorësisë. Më 2 gusht ai u gradua nënkolonel . Pas kësaj ai ishte ndihmës i Shefit të Shtabit të Ushtrisë (1891–1894) dhe më pas Shef i Shtabit (1894–1896). Më 2 gusht 1895 u gradua kolonel . Midis 17 nëntor dhe 29 nëntor 1896 ai ishte përkohësisht në krye të Ministrisë së Mbrojtjes.

Nikolla Ivanov ishte Ministër i Mbrojtjes në Qeverinë e Konstantin Stoilov (1896–1899), komandonte Divizionin e 4-të të Këmbësorisë Preshevë (1899–1903) dhe Divizionin e II Trakian të Këmbësorisë (1903–1907). Më 15 nëntor 1900 ai mori gradën gjeneral kryesor . Nga viti 1907 u emërua si drejtues i rajonit të 2-të të inspektimit Ushtarak.

Për të festuar 25 vjetorin e mbërritjes së tij në Bullgari, Tsar Ferdinand promovoi gjashtë gjeneralë të përgjithshëm toger gjeneral në 2 gusht 1912, dhe Ivanov ishte njëri prej tyre. Kjo ishte hera e parë në Mbretërinë e Tretë Bullgare kur ajo gradë u jepej oficerëve aktivë. [1]

Luftërat Ballkanike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë LuftësParë Ballkanike, Nikolla Ivanov komandoi ushtrinë e dytë midis shtatorit 1912 dhe korrikut 1913. Ai ishte në krye të rrethimit dhe kapjes së Adrianopojës.

Gjatë LuftësDytë Ballkanike në 1913, Ushtria e 2-të e tejkaluar drejtoi beteja të ashpra kundër tërë ushtrisë Greke dhe u desh të tërhiqej pas Betejës së Kilkis-Lahanas dhe më vonë u ndal dhe rrethoi Grekët në Betejën e Grykës së Kresnës . Ivanov u zëvendësua në komandën e Ushtrisë së 2-të në korrik 1913 dhe më 7 gusht pas armëpushimit ai dha dorëheqjen nga ushtria.

Gjenerali Nikolla Ivanov vdiq më 10 shtator 1940 në Sofje.

  1. ^ Славова, С., Дойнова, Ц., Балканската война през погледа на един французин - сборник от документи, София, 1977, Военно Издателство, с. 57-58