Talat Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mehmet Talat

Mehmed Talat Pasha.jpg
Vezir i Madh i Perandorisë Osmane
Në zyrë
4 shkurt 1917 – 8 tetor 1918
Monark Mehmed V
Mehmeti VI
Pasardhësi Sait Halim Pasha
Pasuar nga Ahmet Izet Pasha
Ministër i Financave
Në zyrë
nëntor 1914 – 4 shkurt 1917
Monark Mehmed V
Pasardhësi Mehmet Xhavit Beu
Pasuar nga Abdurrahman Vefik Sayın
Ministër i Brendshëm
Në zyrë
23 janar 1913 – 4 shkurt 1917
Monark Mehmed V
Detaje personale
Lindi 1 shtator 1874
Kırcaali, Vilajeti i Edrenesë, Perandoria Osmane (tani Kardzhali, Bullgari)
Vdiq 15 mars 1921 (46 vjet)
Berlin, Gjermani
Nacionaliteti Osman
Partia politike Komiteti "Bashkim e përparim"
Bashkëshort/e Hayriye Talat Bafralı

Mehmet Talat (Turqishtja osmane: محمد طلعت‎, Mehmed Talât; 1 shtator 1874 - 15 mars 1921) i njohur zakonisht si Telat Pasha (turqishtja osmane: طلعت پاشا; turqisht: Talât Paşa), ishte një nga triumviratët e njohur si Tre Pashallarëtde facto drejtuan Perandorinë Osmane gjatë Luftës së Parë Botërore. Ai ishte një nga udhëheqësit e Turqve të Rinj dhe qeverisi perandorinë gjatë Gjenocidit Armen, të cilin ai e nisi si Ministër i Brendshëm më 1915.

Si Ministër i Brendshëm, Telat Pasha urdhëroi më 24 prill 1915 arrestimin dhe dëbimin e intelektualëve armenëStamboll, shumica e tyre u vranë përfundimisht, dhe më 30 maj 1915 kërkoi Ligjin e Tehxhir (Ligji i Dëbimit të Përkohshëm); këto ngjarje çuan në gjenocidin armen.

Telat u largua nga Perandoria Osmane së bashku me Ahmet Xhemal Pasha dhe Enver Pasha. Ai u vra nga Soghomon Tehlirian në Berlin më 1921.