Romët myslimanë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kostum i një gruaje rome (me shumë gjasa myslimane).
Myslimanë në Bosnjë (rreth vitit 1900)

Romët myslimanë janë romë që janë pjesë e islamit sunimedhebit Hanefi dhe kulturës turke, disa prej tyre janë DervishSufizmit dhe themeluan Tarikatën e tyre Romane Myslimane. Islami midis romëve është i lidhur historikisht me jetën e romëve brenda Perandorisë Osmane. Përkatësisht, popullsia e Romëve Myslimanë që tejkalojnë numrin e të krishterëve jetojnë në Turqi (shumica jetojnë në Thrakinë Lindore), Bosnjë dhe Hercegovinë (80%), Shqipëri, Mal i Zi (50-60%), Kosovë, Maqedoninë e Veriut (55-70%), Bullgari (nga vlerësimet e mesit të viteve 1990, romët myslimanë në Trakinë Veriore përbënin rreth 60% të romëve në Bullgari ), (një grup i vogël i romëve myslimanë ekziston në rajonin e Dobruxha të Rumanisë, që përbën 10% të popullsisë rome të vendit ), Kroacia (45% e popullsisë rome ), Rusia Jugore, Greqia (një pjesë e vogël e romëve myslimanë të përqendruar në Thrakinë Perëndimore ), Serbia (35-50%) dhe në Krime. Shumica flasin gjuhën e tyre.

Për shkak të lehtësirave për të migruar në kohët moderne, romët myslimanë jetojnë edhe në vende të tjera të botës. Romët myslimanë gjithashtu përdorin fjalën cigan për të prezantuar veten e tyre, sepse ata nuk e shihnin atë si një fjalë e ngushtë. Kultura e Romëve Myslimanë bazohet në Kulturën e Perandorisë Osmane .

Pas rënies së Perandorisë Osmane në pjesët ku Islami nuk është më një fe dominuese Romët Myslimanë e kanë gjetur veten nën diskriminim të dyfishtë, si për shkak të Antiziganizmit dhe Islamofobisë.

Romët myslimanë në të gjithë Evropën Jugore quhen nga vetë njerëzit romë dhe romët e krishterë si Romë Horahane (shkruar edhe si Khorakhane, Xoraxane, Kharokane, Xoraxai, etj.) Dhe referohen në mënyrë bisedore si Romë Turq ose Ciganë Turq në vendet pritëse. Me kalimin e kohës ata u bënë shtetas rumunë dhe u emëruan pas perandorisë Romake. Nga 1531 deri më 1913, Romët Myslimanë që flasin Turqisht morën Sanxhakun e tyre në Perandorinë Osmane, të ashtuquajturin Sanxhak Çingene në Thraki, dhe drejtohej nga një mysliman lokal Rom Baro i ashtuquajturi Çingene Beu. Nën sundimin osman, romët e krishterë dhe myslimanë u ndanë. Romëve myslimanë u ndalohej të martoheshin me romë të krishterë. Ekzistojnë dallime të mëdha, midis romëve myslimanë dhe të krishterë, të shfaqur në shekuj. Romët myslimanë kanë stilin e jetesës orientale bazuar në kulturën islame. Pas Luftës së Dytë Botërore, një numër i madh i Romëve Myslimanë nga Ballkani dëshironin të vendoseshin në Trekëndëshin Halaib dhe kërkuan të rindërtonin qytetin e Aydhab .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]