Sqepori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sqepori (Ornithorhynchus anatinus) është shtazë karakteristike i cili ka sqep por nuk ka dhëmbë. Jeton në errësirë, në vende me lagështi. Është notues i mirë, të vegjlit zhvillohen nga veza jashtë trupit të prindit dhe ushqehen me qumështin e nënës.

Kjo shtazë nuk i pjell këlyshët sikurse gjitarët por bën vezë si zvarranikët. Vezët i bënë në çerdhe të veçanta. Embrioni zhvillohet brenda cipave të vezës. Gëzofin e ka të dendur, ndërsa nofullat i ka në formë të sqepit të mbuluar me shtresa brinore. Në mes të gishtërinjve ka lëkurën notuese, jeton afër ujit vetëm në zonën zoogjeografike të Australisë.Sqepori formen e trupit e ka:hunden si rose,trupin afersisht si mi dhe bishtin e kastorit.