Jump to content

Stema e Republikës Çeçene

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Republikës Çeçene

Stema e Republikës Çeçene është simboli zyrtar i Republikës Çeçene. Miratuar nga Presidenti i përkohshëm i Çeçenisë Sergey Abramov më 22 qershor 2004.

Në bazë të përbërjes së stemës formoi një figurë të një zgjidhjeje të stilizuar që plotëson mentalitetin kombëtar dhe zgjedhjen e popullit çeçen në botën moderne. Përbërja lineare-grafike e stemës bëhet në bazë të një rrethi në rrafshin dy-dimensional. Skema e ngjyrave bazohet në katër ngjyra: të kuqe, të verdhë, blu dhe të bardhë neutrale. Në pjesën e brendshme të rrethit të bardhë përshkruhet Simboli i Unitetit, Përjetësia në formën e zbukurimit kombëtar çeçen, i pikturuar me ngjyrë të kuqe. Malet e stilizuara, kulla historike e çeçenëve dhe gropa e naftës e pikturuar blu. Përbërja e katrorit në rreth. Kallia e grurit në një sfond blu të përshtatur në mënyrë simetrike nga rrethi i brendshëm, duke simbolizuar pasurinë e popullit çeçen. Në pjesën e sipërme të kallisë të misrit të kurorëzuar me gjysmëhënën dhe yllin, me ngjyrë të verdhë në një sfond blu. Në rrethin e kuq të jashtëm tregon modelin e stolive çeçene në stilin kombëtar në një sfond të verdhë. Kufiri i jashtëm i stemës është blu.

Stema historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]