Flamuri i Çeçenisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Çeçenisë

Flamuri i Çeçenisë është një drejtkëndësh me brinjë në përpjesëtim 2:3, i njëjti përpjestim me flamurin e Federatës Ruse. Flamuri përbëhet nga tre shirita horizontale, nga lart poshtë: e gjelbërt, që përfaqëson Islamin; e bardhë; dhe e kuqe; mbivendosur mbi ta është një brez i ngushtë vertikal i bardhë në ngritës, që përmban zbukurimin kombëtar, një model i katër formave të rrotullës së artë. Shiritat horizontale janë në përpjesëtime 4:1:3.

Ky flamur, i prezantuar në vitin 2004, përdoret kryesisht nga qeveria e Çeçenisë ndërsa flamujt e pavarur përdoren zakonisht nga forcat e opozitës.

Flamuj historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga viti 1957 deri në 1978, flamuri sovjetik i RSSA Çeçeno-Ingushe u bazua në flamurin e RSFS-së Ruse me shtimin e një shirit vertikal blu në anën e ngritësit dhe emrin e shkurtuar të Republikës (НГӀАССР në çeçenisht dhe ingushtisht, dhe ЧИАССР në rusisht).

Në vitin 1978, këta emra të shkurtuar u zëvendësuan me versionet e plota: ЧЕЧЕНО-ИНГУШСКАЯ АССР në rusisht, НОХЧ-ГӀАЛГӀАЙН АССР në çeçenisht dhe НОХЧ-ГӀАЛӀАЙ АССР në Ingushtisht.

Flamuj pas epokës sovjetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Republika Çeçene e Içkerisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa flamuj janë përdorur nga mbështetësit e Republikës Çeçene të Içkerisë. Më i zakonshmi prej tyre është flamuri i gjelbër me vija të kuqe dhe të bardha. Përmasat e tij janë afërsisht 7:11. Skema e ngjyrave është e gjelbërt, e bardhë, e kuqe, e bardhë, e gjelbër, me dy të tretat e sipërme të flamurit në të gjelbërtën dhe një të tretën e mbetur në vija të bardha, të kuqe, të bardha dhe jeshile me gjerësi të barabartë. Një shembull tjetër i njohur është i ngjashëm me këtë flamur, por ka stemën e vendit të përfshirë në model. Çdo ngjyrë ka për qëllim të simbolizojë një aspekt të karakterit kombëtar çeçen. E gjelbra është ngjyra e jetës, e kuqja simbolizon gjakderdhjen në luftën për liri dhe e bardha përfaqëson rrugën drejt një të ardhme të ndritur..[1] Këta flamuj u përdorën kryesisht nga mbështetësit e Dzhohar Dudajev, Aslan Mashadov dhe pasardhësit e tyre. Përveç këtyre, disa modele të tjera janë përdorur nga fraksione të ndryshme të lëvizjes pavarës, dhe madje edhe palët e vetme kanë përdorur flamuj të ndryshëm në të njëjtën kohë.

Opozita besnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuri çeçen pro-ruse

Kundërshtimi pro-Moskës ndaj Dudajev përdori një flamur me dizajn të ngjashëm me ndryshimin kryesor që ishte përmbysja e vija të kuqe dhe të bardha dhe raporti i tyre i ndryshëm i gjerësisë. Përmasat e tij raportohet të jenë 7:11 dhe përbëhet nga 5 vija horizontale: e gjelbër, e kuqe, e bardhë, e kuqe dhe e gjelbër, përpjestimi i gjerësisë së të cilave është 4:1:1:1:1.[2] Nuk është përdorur që kur u zëvendësua nga flamuri aktual i Republikës Çeçene.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]