Jump to content

Stema e Selisë së Shenjtë dhe Qytetit të Vatikanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Qytetit të Vatikanit
Stema e Selisë së Shenjtë

Stema e Selisë së Shenjtë dhe të Qytetit të Vatikanit në formën që kombinon dy çelësa të kryqëzuar dhe një diademë të përdorur si stemë e Selisë së Shenjtë kanë origjinën e dëshmuar nga shekulli i 14-të.[1][2] Kombinimi i një çelësi ari dhe një argjendi është një zhvillim disi i mëvonshëm.[2][3]

Stema e Qytetit të Vatikanit, një entitet sovran i krijuar nga Traktati Lateran i 11 shkurtit 1929, u miratua nga Ligji Themelor i shtetit të ri më 7 qershor 1929,[4] dhe ka stemën e tij të përcaktuar me ligj si çelësi i argjendtë në bend dhe çelësi i artë në bend ogurzi.[5]

Për dekada pas krijimit të Shtetit të Qytetit të Vatikanit, rregullimi i çelësave në stemën e Selisë së Shenjtë, siç përshkruhet në këto burime, e dallon atë nga ai i Shtetit të Qytetit të Vatikanit me një ndryshim të çelësave prej ari dhe argjendi. Megjithatë, një formë e tillë e stemës nuk është përdorur nga Selia e Shenjtë për dekada: në të gjitha ngjarjet zyrtare dhe në misionet diplomatike të Selisë së Shenjtë jashtë vendit.

  1. ^ Donald Lindsay Galbreath, A Treatise on Ecclesiastical Heraldry (W. Heffer and Sons, 1930).
  2. ^ a b Michel Pastoureau, "Keys" in Philippe Levillain, The Papacy: An Encyclopedia (Routledge 2002 ISBN 9780415922302), vol. 2, p. 891).
  3. ^ Donald Lindsay Galbreath, A Treatise on Ecclesiastical Heraldry (W. Heffer and Sons, 1930), p. 9.
  4. ^ "Appendix B ("All. B. Stemma Ufficiale dello Stato della Città del Vaticano") of the Fundamental Law of Vatican City State, 7 June 1929" (PDF). uniroma2.it (në italisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 dhjetor 2013. Marrë më 7 mars 2019.
  5. ^ https://www.vatican.va/news_services/press/documentazione/documents/sp_ss_scv/insigne/sp_ss_scv_stemma-bandiera-sigillo_en.html#Stemma della Santa Sede