Selia e Shenjtë

Coordinates: 41°54.2′N 12°27.2′E / 41.9033°N 12.4533°E / 41.9033; 12.4533
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selia e Shenjtë
Sancta Sedes (Latinisht)
Santa Sede (Italisht))
KryeqytetiQyteti i Vatikanit[a]
41°54.2′N 12°27.2′E / 41.9033°N 12.4533°E / 41.9033; 12.4533
Juridiksioni kishtarDioqeza e Romës[b]
Gjuhët zyrtareLatinisht[1]
Gjuhët e punësItalisht[c]
Frëngjisht[d]
Besimi
Kisha Katolike (zyrtare)
NofkaPapal
Pontifical
LlojiApostolik[e]
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia absolute unitare e krishterë teokratike zgjedhore[4][5][6][7]
• Papa
Françesku
Fernando Vérgez Alzaga
Pietro Parolin
Subjekt sovran i së drejtës ndërkombëtare
Shekulli i 1-rë nga Shën Pjetri
("Princi i Apostujve")
Kisha e hershmeAntikiteti
(Ligji kanonik; Historia ligjore)
728 (territor në Dukati e Romës nga Mbreti Lombard Liutprand)
756 (sovraniteti në Dukatin e Romës ripohuar nga Mbreti] Frankish Pepin)
756–1870
1075: Dictatus papae
1177: Traktati i Venecias (sovraniteti i ripohuar nga Preandori Frederick I i Perandorisë së Shenjtë Romake)
1870–1929
(nën Mbretërinë e Italisë)
1929–
(Traktati Lateran me Italinë)
Të dhëna të tjera
Faqja zyrtare
Vatican.va

Selia e Shenjtë (Latinisht: Sancta Sedes, Ecclesiastical Latin: [ˈsaŋkta ˈsedes]; italisht: Santa Sede [ˈsanta ˈsɛːde]), gjithashtu quhet Selia e Romës, Selia Petrine ose Selia Apostolike, është juridiksioni i Papës në rolin e tij si peshkop i Romës. Ai përfshin selinë peshkopale apostolikeDioqezës së Romës, e cila ka juridiksion kishtar mbi Kishën Katolike dhe sovranitet mbi qytetin-shtetin e njohur si Qyteti i Vatikanit.

Sipas traditës katolike, ajo u themelua në shekullin e parë nga shenjtorët Pjetri dhe Pali dhe, në bazë të doktrinave të përparësisë së Petrinës dhe papale, është pika qendrore e kungimit të plotë për të krishterët katolikë në mbarë botën. Si një entitet sovran, Selia e Shenjtë e ka selinë, vepron nga dhe ushtron "dominion ekskluziv" mbi enklavën e pavarur shtetërore të qytetit të Vatikanit në Romë, sovran i së cilës është Papa.

Selia e Shenjtë administrohet nga Curia Romake (latinisht "Oborri Romak"), që është qeveria qendrore e Kishës Katolike.[8][9] Kuria Romake përfshin dikasteri të ndryshme, të krahasueshme me ministritë dhe departamentet ekzekutive, me Sekretarin Kardinal të Shtetit si kryeadministrator. Zgjedhjet papës bëhen nga një pjesë e Kolegjit të Kardinalëve.

Megjithëse Selia e Shenjtë nganjëherë përmendet në mënyrë metonimike si "Vatikan", Shteti i Qytetit të Vatikanit u krijua në mënyrë të veçantë me Traktatin Lateran të vitit 1929, midis Selisë së Shenjtë dhe Italisë, për të siguruar pavarësinë e përkohshme, diplomatike dhe shpirtërore të papatit.[10] Si të tillë, nunciët papalë, të cilët janë diplomatë papalë të shteteve dhe organizatave ndërkombëtare, njihen se përfaqësojnë Selinë e Shenjtë dhe jo Shtetin e Qytetit të Vatikanit, siç parashikohet në ligjin kanonik të Kishës Katolike. Selia e Shenjtë shihet kështu si qeveria qendrore e Kishës Katolike.[9] Kisha Katolike, nga ana tjetër, është ofruesi më i madh joqeveritar i arsimit dhe kujdesit shëndetësor në botë.[11]

Selia e Shenjtë mban marrëdhënie diplomatike dypalëshe me 183 shtete sovrane, nënshkruan konkordate dhe traktate dhe kryen diplomaci shumëpalëshe me organizata të shumta ndërqeveritare, duke përfshirë Kombet e Bashkuara dhe agjencitë e saj, Këshillin e Evropës, Komunitetet Evropiane, Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë dhe Organizata e Shteteve Amerikane.[12][13]

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi Selia e Shenjtë ose Selia Apostolike si një aludim për Papën dhe autoritetin e tij e ka origjinën në konsiderimin e peshkopit të Romës si pasardhës i Shën Pjetrit dhe kreu i dukshëm i Kishës.

Në ditët e para të krishterimit, kishat lokale që ishin themeluar nga një prej apostujve quheshin "selitë apostolike", por me kalimin e kohës ky term iu rezervua peshkopit të Romës, si pasardhës i kreut të Kolegjit Apostolik.

Përveç Romës, vetëm peshkopata gjermane e Mainz mund të përdorë emërtimin e Selisë së Shenjtë sot në Kishën Perëndimore, duke e quajtur veten Selia e Shenjtë e Mainz ose, në latinisht, sancta sedes moguntia.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas traditës katolike, selia apostolike e Dioqezës së Romës u krijua në shekullin e 1-rë nga Shën Pjetri dhe Shën Pali, në atë kohë kryeqyteti i Perandorisë Romake. Statusi ligjor i Kishës Katolike dhe pronës së saj u njoh me Ediktin e Milanos në vitin 313 nga perandori romak Konstandini i Madh dhe u bë kisha shtetërore e Perandorisë Romake me Ediktin e Thessaloniki në 380 nga Perandori Teodosi I.

Pas rënies së Perandorisë Romake Perëndimore në vitin 476, juridiksioni ligjor i përkohshëm i parësisë papale u njoh më tej si i shpallur në ligjin kanonik. Selia e Shenjtë iu dha territori në Dukatin e Romës me Dhurimin e Sutrit në vitin 728 nga Mbreti Liutprand i Lombardëve dhe sovraniteti nga Dhurimi i Pepinit në vitin 756 nga Mbreti Pepin i Frankëve.

Kështu, Shtetet Papale mbajtën një territor të gjerë dhe forca të armatosura më 756-1870. Papa Leoni III e kurorëzoi Karlin e Madh si Perandor Romak nga translatio imperii në vitin 800. Fuqia e përkohshme e papës arriti kulmin rreth kohës së kurorëzimit papal të perandorëve të Perandorisë së Shenjtë Romake nga viti 858, dhe Dictatus papae në vitin 1075, i cili anasjelltas përshkroi edhe pushtetin rrëzues papal. Disa shtete moderne ende gjurmojnë sovranitetin e tyre deri në njohjen në papal bulls mesjetarë.

Sovraniteti i Selisë së Shenjtë u ruajt pavarësisht nga grabitjet e shumta të Romës gjatë Mesjetës së Hershme. Megjithatë, marrëdhëniet me Mbretërinë e Italisë dhe Perandorinë e Shenjtë Romake ishin nganjëherë të tensionuara, duke arritur nga Diploma Ottonianum dhe Libellus de imperatoria potestate in urbe Roma në lidhje me "Patrimoninë e Shën Pjetrit" në shekullin e 10-të, deri te polemikat e investimeve në 1076. – 1122, dhe u vendos përsëri nga Konkordati i Worms më 1122. Papati i mërguar i Avignonit gjatë viteve 1309–1376 gjithashtu vuri një tendosje mbi papatin, i cili megjithatë më në fund u kthye në Romë. Papa Inoçenti X ishte kritik ndaj Paqes së Vestfalisë më 1648 pasi ajo dobësoi autoritetin e Selisë së Shenjtë në pjesën më të madhe të Evropës. Pas Revolucionit Francez, Shtetet Papale u pushtuan shkurtimisht si "Republika Romake" nga 1798 deri në 1799 si një republikë motër e Perandorisë së Parë Franceze nën Napoleonin, përpara se territori i tyre të rivendosej.

Megjithatë, Selia e Shenjtë u përfaqësua dhe u identifikua si "subjekt i përhershëm i së drejtës së përgjithshme zakonore ndërkombëtare kundrejt të gjitha shteteve" në Kongresin e Vjenës (1814–1815).[14] Shtetet Papale u njohën nën sundimin e Papatit dhe u rivendosën kryesisht në shtrirjen e tyre të mëparshme. Pavarësisht kapjes së Romës më 1870 nga Mbretëria e Italisë dhe Çështja Romake gjatë epokës Savojar (që e bëri Papën një "të burgosur në Vatikan" nga 1870 deri më 1929), subjekti i saj juridik ndërkombëtar "përbëhej nga reciprociteti i vazhdueshëm i marrëdhënie diplomatike” që jo vetëm u ruajtën por u shumëfishuan.

Traktati Lateran më 11 shkurt 1929 midis Selisë së Shenjtë dhe Italisë e njohu Qytetin e Vatikanit si një qytet-shtet të pavarur, së bashku me pronat ekstraterritoriale në të gjithë rajonin. Që atëherë, Qyteti i Vatikanit është i ndryshëm nga ende nën "pronësinë e plotë, dominimin ekskluziv dhe autoritetin dhe juridiksionin sovran" të Selisë së Shenjtë (latinisht: Sancta Sedes).

Organizata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selia e Shenjtë është një nga shtatë monarkitë e fundit absolute të mbetura në botë, së bashku me Arabinë Saudite, Eswatini, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katarin, Brunein dhe Omanin.[5][15][16] Papa qeveris Kishën Katolike përmes Kurisë Romake. Kuria përbëhet nga një kompleks zyrash që administrojnë çështjet e kishës në nivelin më të lartë, duke përfshirë Sekretariatin e Shtetit, nëntë Kongregacione, tre Tribunale, njëmbëdhjetë Këshilla Papnor dhe shtatë Komisione Papnore. Sekretariati i Shtetit, nën Sekretarin Kardinal të Shtetit, drejton dhe koordinon Kurinë. Kryetari aktual, Kardinali Pietro Parolin,[17] është ekuivalenti i Selisë me një kryeministër. Arkipeshkvi Paul Gallagher, Sekretar i Seksionit për Marrëdhëniet me Shtetet e Sekretariatit të Shtetit, vepron si Ministër i Punëve të Jashtme të Selisë së Shenjtë. Parolin u emërua në rolin e tij nga Papa Françesku më 31 gusht 2013.

Qyteti i Vatikanit, territori sovran i Selisë së Shenjtë

Sekretariati i Shtetit është i vetmi organ i Kurisë që ndodhet brenda Qytetit të Vatikanit. Të tjerët janë në ndërtesa në pjesë të ndryshme të Romës që kanë të drejta ekstraterritoriale të ngjashme me ato të ambasadave.

Ndër institucionet më aktive të Kurialeve janë Kongregacioni për Doktrinën e Besimit, i cili mbikëqyr doktrinën e Kishës Katolike; Kongregacioni i Peshkopëve, i cili koordinon emërimin e peshkopëve në mbarë botën; Kongregacioni për Evengjekalizmin e Popujve, i cili mbikëqyr të gjitha veprimtaritë misionare; dhe Këshilli Papnor për Drejtësi dhe Paqe, i cili merret me paqen ndërkombëtare dhe çështjet sociale.

Tri gjykata ushtrojnë pushtetin gjyqësor. Rota Romake trajton ankesat normale gjyqësore, më të shumtat janë ato që kanë të bëjnë me pretendimin e pavlefshmërisë së martesës.[18] Signatura Apostolike është gjykata supreme e apelit dhe administrative në lidhje me vendimet edhe të Rotës Romake dhe vendimet administrative të eprorëve kishtarë (peshkopët dhe eprorët e instituteve fetare), të tilla si mbyllja e një famullie ose largimi i dikujt nga detyra. Ai gjithashtu mbikëqyr punën e gjykatave të tjera kishtare në të gjitha nivelet.[19] Penitenciari Apostolik nuk merret me gjykime apo dekrete të jashtme, por me çështje të ndërgjegjes, duke dhënë lirim nga censurat, dispensimet, ndërrimet, vërtetimet, faljet dhe favore të tjera; ai gjithashtu jep indulgjenca.[20]

Prefektura për Çështjet Ekonomike të Selisë së Shenjtë koordinon financat e departamenteve të Selisë së Shenjtë dhe mbikëqyr administrimin e të gjitha zyrave, pavarësisht shkallës së autonomisë së tyre, që menaxhojnë këto financa. Më e rëndësishmja prej tyre është Administrimi i Patronimisë së Selisë Apostolike.

Prefektura e Shtëpisë Papale është përgjegjëse për organizimin e shtëpisë papale, audiencat dhe ceremonitë (përveç pjesës rreptësisht liturgjike).

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ De facto (me prona jashtëterritoriale rreth Romës, Itali)
 2. ^ Kungimi i plotë universal, Kisha Latine, Kisha Katolike.
 3. ^ Administrative dhe diplomatike[2]
 4. ^ Diplomatike[3]
 5. ^ Selia peshkopale e Peshkopit të Romës, Papa, kreu i Kishës Katolike mbarëbotëror.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "About the Holy See" (në anglisht). 20 korrik 2022. Arkivuar nga origjinali më 17 tetor 2022. Marrë më 17 tetor 2022.
 2. ^ "Background Notes, the Holy See" (në anglisht). 1995.
 3. ^ "About the Holy See" (në anglisht). 20 korrik 2022. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2017. Marrë më 19 tetor 2014.
 4. ^ "Internet portal of Vatican City State" (në anglisht). Vatican City State. Arkivuar nga origjinali më 24 maj 2011. Marrë më 9 korrik 2011.
 5. ^ a b "CIA's factbook Vatican State" (në anglisht). 16 shkurt 2022. Arkivuar nga origjinali më 26 janar 2022. Marrë më 25 janar 2021.
 6. ^ Robbers, Gerhard (2006) Encyclopedia of World Constitutions Arkivuar 4 dhjetor 2022 tek Wayback Machine. Infobase Publishing. ISBN 978-0-81606078-8. p. 1009.
 7. ^ Nick Megoran (2009) "Theocracy" Arkivuar 9 mars 2016 tek Wayback Machine, p. 226 in International Encyclopedia of Human Geography, vol. 11, Elsevier ISBN 978-0-08-044911-1
 8. ^ "Code of Canon Law: text - IntraText CT". www.intratext.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 tetor 2018. Marrë më 5 mars 2023.
 9. ^ a b United States. Department of State. Bureau of Public Affairs (1989). "The Holy See". Backgr Notes Ser (në anglisht): 1–4. PMID 12178005.
 10. ^ "Lateran Treaty | Italy [1929] | Britannica". www.britannica.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 17 janar 2022. Marrë më 2022-01-25.
 11. ^ Agnew, John (12 shkurt 2010). "Deus Vult: The Geopolitics of Catholic Church". Geopolitics (në anglisht). 15 (1): 39–61. doi:10.1080/14650040903420388. S2CID 144793259.
 12. ^ "Holy See's Presence in the International Organizations". www.vatican.va (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 15 shkurt 2014. Marrë më 3 shtator 2019.
 13. ^ "Holy See" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 31 dhjetor 2010. Marrë më 5 shkurt 2016.
 14. ^ "'Moral Diplomacy' of the Holy See: Multi-Level Diplomacy of a Transnational Actor" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 14 shtator 2018. Marrë më 14 shtator 2018.
 15. ^ "State and Government". www.vaticanstate.va (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2018. Marrë më 1 prill 2018.
 16. ^ "These 7 nations are ruled by an absolute monarchy!". Stories of World (në anglishte amerikane). 22 dhjetor 2015. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2018. Marrë më 1 prill 2018.
 17. ^ "Dichiarazione Di S.E. Mons. Pietro Parolin in Occasione della sua Nomina a Segretario di Stato" (në italisht). Arkivuar nga origjinali më 22 shtator 2013. Marrë më 28 tetor 2013.
 18. ^ Code of Canon Law, canons 1443–1444 Arkivuar 8 janar 2010 tek Wayback Machine. Vatican.va. Retrieved 11 September 2011.
 19. ^ Code of Canon Law, canon 1445 Arkivuar 8 janar 2010 tek Wayback Machine. Vatican.va. Retrieved 11 September 2011.
 20. ^ Pastor bonus, articles 117–120 Arkivuar 23 shkurt 2001 tek Wayback Machine. The Vatican. (28 June 1988). Retrieved 11 September 2011.