Jump to content

Teokracia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perandori romak Augusti si Jupiteri, duke mbajtur skeptër dhe rruzull (gjysma e parë e shekullit të 1-të pas Krishtit).

Teokracia është një formë qeverisjeje në të cilën një ose më shumë hyjni njihen si autoritete të larta sunduese, duke u dhënë udhëzim hyjnor ndërmjetësve njerëzorë që menaxhojnë punët e përditshme të qeverisë.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala teokraci e ka origjinën nga greqisht: θεοκρατία (theokracia) që do të thotë "sundim i Zotit". Kjo, nga ana tjetër, rrjedh nga θεός (theos), që do të thotë "zot" dhe κρατέω (krateo), që do të thotë "të sundosh". Kështu, kuptimi i fjalës në greqisht ishte "sundim nga perëndia" ose mishërimi njerëzor i perëndisë.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi teokraci rrjedh nga θεοκρατίαgreqishten e vjetër , "sundimi i Zotit", një term i përdorur nga Jozefi për mbretëritë e Izraelit dhe të Judës, që pasqyron pikëpamjen se "vetë Zoti njihet si kreu" i shtetit. Përdorimi i zakonshëm, i përgjithshëm i termit, siç përkufizohet më sipër në termat e sundimit nga një kishë ose nga një udhëheqje fetare analoge, mund të përshkruhet më saktë si një kishëzim.

Në një teokraci të pastër, udhëheqësi qytetar besohet se ka një lidhje personale me hyjninë ose me hyjnitë e fesë ose të besimit të atij qytetërimi, siç është udhëheqja e Muhamedit ndaj myslimanëve të hershëm me profecitë nga Allahu. Në një kishë, udhëheqësit fetarë marrin një rol udhëheqës në shtet, por nuk pretendojnë se ata janë instrumente të zbulesës hyjnore.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]