Komunitetet Evropiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Evropës.

Komunitetet Evropiane (Anglisht: European Communities, EC) ishin 3 organizata ndërkombëtare që qeveriseshin nga i njëjti grup institucionesh. Këto ishin Komuniteti Evropian i Qymyrit dhe Çelikut (ECSC), Komuniteti Evropian i Energjisë Atomike (EAEC ose Euratom) dhe Komuniteti Ekonomik Evropian (EEC); i fundit prej të cilave u riemërua Komuniteti Evropian (KE) në 1993 nga Traktati i Mastrihtit për themelimin e Bashkimit Evropian. Bashkimi Evropian u krijua në atë kohë më shumë si një koncept sesa një entitet, ndërsa Komunitetet mbetën subjektet aktuale të së drejtës ndërkombëtare duke imituar Bashkimin mjaft abstrakt, duke u bërë në të njëjtën kohë shtylla e parë e tij. Në gjuhën popullore, megjithatë, njëjësi i Komunitetit Evropian ndonjëherë përdorej në mënyrë të pasaktë në mënyrë të ndërsjellë me frazën shumës, në kuptimin e referimit të të 3 entiteteve.[1] Komuniteti Evropian i Qymyrit dhe Çelikut pushoi së ekzistuari në vitin 2002 kur skadoi traktati themelues i tij. Komuniteti Evropian u bashkua me shtyllën e dytë dhe të tretë të BE-së me Traktatin e Lisbonës në 2009, duke lejuar më në fund Bashkimin Evropian të shkojë përtej të qenit vetëm një koncept dhe të marrë formën e një organizate ndërkombëtare të inkorporuar ligjërisht me personalitet juridik, të përcaktuar si pasardhësi ligjor i Komunitetit. Megjithatë, BE-ja e reformuar nuk është bërë plotësisht e unifikuar, sepse Euratom, edhe pse qeveriset me BE-në nga grupi i përbashkët i institucioneve, është ruajtur si një entitet i ndryshëm nga BE-ja, së bashku me një sërë entitetesh të tjera ndërkombëtare, si ai evropian. Banka e Investimeve, Instituti Universitar Evropian, Mekanizmi Evropian i Stabilitetit dhe Gjykata e Unifikuar e Patentave.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^
    • "European Community". Encyclopædia Britannica. Marrë më 30 janar 2009. The term also commonly refers to the 'European Communities', which comprise ... {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
    • "Introduction to EU Publications". Guide to European Union Publications at the EDC. The University of Exeter. Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2007. Marrë më 30 janar 2009. The European Community originally consisted of three separate Communities founded by treaty ... {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
    • Derek Urwin, University of Aberdeen. "Glossary of The European Union and European Communities". Marrë më 30 janar 2009. European Community (EC). The often used singular of the European Communities. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)