Komuniteti Ekonomik Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Komuniteti Ekonomik Evropian ( KEE ) i njohur në disa burime edhe si Bashkësia Ekonomike Evropiane, ishte një organizatë rajonale që synonte të krijonte integrimin ekonomik midis vendeve të saj anëtare. Ajo u krijua nga Traktati i Romës i vitit 1957. Pas formimit të Bashkimit Evropian (BE) në vitin 1993, KEE u përfshi dhe u riemërua Komuniteti Evropian ( KE ). Në vitin 2009, institucionet e KE u futën në kornizën më të gjerë të BE-së dhe komuniteti pushoi së ekzistuari.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi fillestar i Komunitetit ishte të krijonte një integrim ekonomik, duke përfshirë një treg të përbashkët dhe bashkim doganor, midis gjashtë anëtarëve të tij themelues: Belgjika, Franca, Italia, Luksemburgu, Holanda dhe Gjermania Perëndimore. Ai përfshiu një grup të përbashkët institucionesh së bashku me Komunitetin Evropian të Qymyrit dhe Çelikut (ECSC) dhe Komunitetin Evropian të Energjisë Atomike (EURATOM) si një nga Komunitetet Evropiane në bazë të Traktatit të Bashkimit të vitit 1965 (Traktati i Brukselit). Në vitin 1993 u arrit një treg i plotë i vetëm, i njohur si tregu i brendshëm, i cili lejonte lëvizjen e lirë të mallrave, kapitalit, shërbimeve dhe njerëzve brenda KEE. Në vitin 1994 tregu i brendshëm u zyrtarizua me marrëveshjen e EEA. Kjo marrëveshje gjithashtu zgjeroi tregun e brendshëm për të përfshirë shumicën e shteteve anëtare të Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë, duke formuar Zonën Ekonomike Evropiane, e cila përfshinte 15 vende. [1] [2]

Me hyrjen në fuqi të Traktatit të Mastrihtit në vitin 1993, KEE (EEC) u riemërua Komuniteti Evropian duke reflektuar mbi faktin se ai mbulonte një gamë më të gjerë se politika ekonomike. Kjo ishte gjithashtu koha kur të tre Komunitetet Evropiane, përfshirë KE-në, u themeluan me qëllim që kolektivisht të përbënin të parën nga tre shtyllat e Bashkimit Evropian, të cilën traktati e themeloi. KE ekzistonte në këtë formë derisa u shfuqizua me Traktatin e Lisbonës të vitit 2009, i cili përfshiu institucionet e KE-së në kuadrin më të gjerë të BE-së dhe parashikonte që BE-ja "të zëvendësonte dhe të pasonte Komunitetin Evropian".

KEE ishte gjithashtu i njohur edhe si Tregu i Përbashkët në vendet anglishtfolëse dhe nganjëherë quhej Komuniteti Evropian edhe para se të riemërohej zyrtarisht si i tillë në vitin 1993.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Acocella, Nicola (1992), ‘Trade and direct investment within the EC: The impact of strategic considerations’, in: Cantwell, John (ed.), ‘Multinational investment in modern Europe’, E. Elgar, Cheltenham, ISBN 978-1-8527-8421-8.
 • Balassa, Bela (1962). The Theory of Economic Integration
 • Eichengreen, Barry (1992). "European Economic Community". përmbledhur nga David R. Henderson (red.). Concise Encyclopedia of Economics (në anglisht) (bot. 1st). Library of Economics and Liberty. OCLC 317650570, 50016270 and 163149563
 • Hallstein, Walter (1962). A New Path to Peaceful Union
 • Milward, Alan S. (1992). The European Rescue of the Nation-State
 • Monnet, Jean (1959). Prospect for a New Europe
 • Moravcsik, Andrew (1998). The Choice for Europe. Social Purpose and State Power from Messina to Maastricht [1]
 • Ludlow, N. Piers (2006). The European Community and the Crises of the 1960s. Negotiating the Gaullist Challenge [2]
 • Spaak, Paul-Henri (1971). The Continuing Battle: Memories of a European
 • Warlouzet, Laurent (2018). Governing Europe in a Globalizing World. Neoliberalism and its Alternatives following the 1973 Oil Crisis [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Raymond F. Mikesell, The Lessons of Benelux and the European Coal and Steel Community for the European Economic Community, The American Economic Review, Vol. 48, No. 2, Papers and Proceedings of the Seventieth Annual Meeting of the American Economic Association (May 1958), pp. 428–441
 2. ^ "Spaak report" (në anglisht).


Historia, Struktura dhe Traktatet e Bashkimit Evropian
1952 1958 1967   1993 1999 2003   ?  
  Bashkimi Evropian
  Bashkësia Evropiane    
Bashkësia Evropiane e qymyrit dhe çelikut  
  Bashkësia Evropiane e energjisë bërthamore (Euratom)
Bashkësia Evropiane ekonomike Bashkësia Evropiane    
 
    Drejtësia dhe punët
e brendshme
Bashkëpunimi policor dhe
ligjor për çështjet penale
Politika e përbashkët e jashtme dhe e sigurisë
Traktati i
Parisit
Traktati i
Romës
Traktati i
Brukselit
  Traktati  i
Maastrichtit
Traktati  i
Amsterdamit
Traktati  i
Nicës
  Kushtetuta e
Evropës