Stogovo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stogovo - një mal i lartë në pjesën perëndimore të Maqedonisë që shtrihet pjesërisht në veri-jug, dmth. Në veri-perëndim, në juglindje. Së bashku me malin Karaorman (mal), ata bashkë mbulojnë një sipërfaqe prej 522 km2.[1]

Shtrirja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali i Strugovos është i vendosur në mes të luginës së Drinit të Zi, Sateska në perëndim .Në veri dhe lindje Stogova lidhet me Bistra dhe në jug përmes kurizit Babin që është i lartë (2240 ​​metra) rifillon mali Karaorman. Në veri është kufizohet me lumin e vogel, lumi Garsa, lumi Yamska dhe kalimi i lumit Jama, dhe në jug përmes Karaormanit prek luginën Ohër-Strugë.[1] Ndërsa shpatet perëndimore dhe jugperëndimore të Stogovës mbulojnë fushën e Dibrës dhe luginën e Drinit te ZI, zonat Drimkol dhe Malesia, ndërsa në lindje dhe juglindje ajo rrethon luginën e Kërçovës dhe pjesën veriore të zonës së Debarcës.[1] Mali është një zinxhir i ri me kreshtat e mprehta dhe i takon sistemit të Malit të Sharrit.Shpina është e shprehur qartë përgjatë gjithë gjatësisë së saj, në vende është e lakuar, dhe qëndrimi është i mprehtë dhe i zbërthyer dobët.[1] Ana malore përballë veriut që nga fillimi zbret butë, pastaj rrëshqet në luginën elumit te vogel dhe degët e saj Garska dhe Yamska.[1] Majat më të larta Kallami i madh - 2273 metra mbi nivelin e detit, kurizit Babin - 2241 m , Stogovë - 2218 metra, kanellë - 2216 m mnd dhe ka 7 majat e tjera më të larta se 2000 metra.[1] Gorce Petrov jep përshkrimin e mëposhtëm të drejtim të zgjerimit të Stogovës: jo larg nga Dibra përmes Radikës, fillon Mali Stogova, i cili shkon drejt juglindjes nën një qoshe të hapur me Korabin dhe shfaqet në Kërçovë 3 orë në jug-perëndim të qytetit të Kërçovës,me majën e Stogovës. [2] Këtu ajo kthehet në jug dhe mbaron në Karaorman në Ohër.[2]

Ndërtimi dhe karakteristikat natyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f Stojmilov, Aleksandar (2011) (në maqedonisht). Gjeografia e Republikës së Maqedonisë. Universiteti i Turizmit dhe Menaxhimit. faqe 56.
  2. ^ a b Petrov, Gjorçe (1896) (në Bullgarisht). Materiale për studime në Maqedoni. Печатница Вълковъ. faqe 10