Studime historike. Nr 2 viti 1983

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Studime historike. Nr 2 viti 1983. Botim i Institutit të Historisë, Akademia e Shkencave e RPSSH.

Pasqyra e lëndës

 • Bujar Hoxha: Karl Marksi dhe kuptimi materialist i historisë. Në faqen 3
 • Jonuz Tuli: Politika e Partisë së Punës të Shqipërisë për ngritjen e mirëqenies materiale e kulturore në RPS të Shqipërisë (1944-1980). Në faqen 17
 • Mustafa Novi: Çështjet ushtarake në Kongresin e Përmetit. Në faqen 39
 • Selman Tafaj: Hapat e parë të shkollës sonë të re u hodhën gjatë Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare. Në faqen 63
 • Iljaz Fishta: Rritja e ndërhyrjes së kapitalit italian në burimet e naftës shqiptare dhe qëndresa e klasës sonë punëtore (1931-1936). Në faqen 73
 • Kristaq Prifti: Disa të dhëna për gjendjen ekonomike-shoqërore të Shqipërisë në vitet 90 të shek XIX. Në faqen 99
 • Spiro Shkurti: Vreshtaria në Shqipërinë Mesjetare (shekujt XIII-XVII). Në faqen 125
 • Pranvera Bogdani: Lufta kundër Venedikut për çlirimin e krahinës së Shkodrës dhe të qyteteve të saj në fund të vitit 1404 - mesi i vitit 1405. Në faqen 151

Referate dhe kumtesa

 • Françesko Altimari (Kozencë): Lëvizja kombëtare ndër arbëreshët e Italisë në gjysmën e parë të shekullit të XIX. Roli i Kolegjit të Shën Adrianit. Në faqen 177

Dokumente e materiale

 • Mikel Zavalani: Menduh (Dume) Mehmet Zavalani (1889-1914). Në faqen 183

Kritikë e bibliografi

 • Shaban Çollaku: Zija Xholi, "Sami Frashëri - nga jeta dhe vepra", Shtëpia Botuese "8 nëntori". Tiranë, 1978, 185 f. Në faqen 195
 • Zija Shkodra: M. Cërabregu, "Kosova në hartat e vjetra", Prishtinë, 1977, 302 f. Në faqen 201
 • Zihni Haskaj: Johannes Faensen, "Die albanische Nationalbewegung". (Lëvizja Kombëtare Shqiptare, Berlin, 1980, 186 f. In Komission bei Otto Harrassowitz. Wiesbaden (Balkanologische Veröffentlichungen. Rd 4). Në faqen 207
 • Viron Koka: Peter Danvlov. "Die aussenpolitischen Berichungen Albaniens zu Jugoslavien und zu UdSSR 1944-1961" (Marrëdhëniet e jashtme të Shqipërisë me Jugosllavinë dhe BRSS në vitet 1944-1961). R.Oldenburg Verlag München Wien, 1982, 232 f. Në faqen 213
 • Skënder Rizaj (Prishtinë): Vështrim mbi dy artikujt e Bogumill Hrabakut mbi Lidhjen Shqiptare të Prizrenit. Në faqen 225

Jeta shkencore

- Sesion jubilar me rastin e 100-vjetorit të vdekjes së Karl Marksit. Në faqen 235

- Sesione shkencore me rastin e 100-vjetorit të vdekjes së Karl Marksit. Në faqen 239

- Sesion shkencor kushtuar 250-vjetorit të themelimit të kolegjit arbëresh të Shën Adrianit. Në faqen 241

- Analiza vjetore e Institutit të Historisë. Në faqen 243

- Mbrojtje disertacioni. Në faqen 246