Jump to content

Subjektet federale të Rusisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e subjekteve federale të Rusisë

Subjektet federale të Rusisë, të referuara gjithashtu si subjekte të Federatës Ruse (Rusisht: субъекты Российской Федерации, subyekty Rossiyskoy Federatsii) ose thjesht si subjekte të federatës (rusisht: субъекты федерации subyekty federatsii), janë njësitë përbërëse të Rusisë, ndarjet e saj të nivelit të lartë politik sipas Kushtetutës së Rusisë. Që nga 18 mars 2014, Federata Ruse përbëhet nga 85 kushtetuta federale. Të dy të vendosura në Gadishullin e Krimesë, Sevastopol dhe Republika e Krimesë, nuk njihen ndërkombëtarisht si pjesë të Rusisë.

Sipas Kushtetutës Ruse, Federata Ruse përbëhet nga republika, krai, Provincat e Rusisë, qytete me rëndësi federale, një zonë autonome dhe okrugë autonome, të gjitha këto janë subjekte të barabarta të Federatës Ruse. Në vitin 1993 Federata Ruse përbëhej nga 89 subjekte federale. Deri në vitin 2008, numri i subjekteve federale ishte ulur në 83 për shkak të disa bashkimeve. Në vitin 2014 Sevastopol dhe Republika e Krimesë u bënë subjektet federale të 84-të dhe 85-të të Rusisë.

Çdo subjekt federal ka kryetarin e tij, një parlament dhe një gjykatë kushtetuese. Çdo subjekt federal ka kushtetutën dhe legjislacionin e vet. Subjektet kanë të drejta të barabarta në marrëdhëniet me organet e qeverisë federale. Subjektet federale kanë përfaqësim të barabartë - dy delegatë secili - në Këshillin e Federatës, dhoma e sipërme e Asamblesë Federale. Sidoqoftë, ato ndryshojnë në shkallën e autonomisë që ata gëzojnë (federalizmi asimetrik).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]