Sufe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zona e Suffah në Xhaminë e Profetit

Sufe (Arabic: الصُّفّة Al-Ṣuffah, As'habus-Suffah ose دكة الأغوات Dikkat al-Aghawāt) ishte një strehë që ishte në dispozicion në anën e pasme të Xhamisë së Profetit gjatë periudhës së Medinës (622-632) të Islamit të hershëm. Fillimisht ishte në dispozicion në cepin verilindor të xhamisë dhe Muhamedi urdhëroi që të mbulohej me gjethe palme për të siguruar hije, prandaj u quajt Al-Suffah ose Al-Zullah (الظلة); dmth hije.[1] Ajo u zhvendos disa dekada më vonë në një vend tjetër në xhami gjatë një projekti zgjerimi.

Muhaxhirunët e pastrehë dhe të pamartuar (shokët e Profetit të migruar nga Meka) të cilët nuk kishin të afërm në Medine, banonin në al-Suffah ku kryesisht mësonin Kuranin dhe Sunnetin. Këta njerëz quheshin "As'hab al-Suffah", që përkthehet në "Shoqëruesit Suffah".

Trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muhamedi ulej me ta, bisedonte së bashku dhe i thërriste për të ngrënë, duke ndarë pijet e tij së bashku, kështu që ata llogariteshin si vartësit e tij. Sahabët (shokët e Profetit) merrnin dy ose tre nga Ashab al-Suffah për t'i ushqyer në shtëpi dhe zgjidhnin hurmat më të mira dhe i varnin në tavanin e al-Suffah për ushqim.

Për shkak të mungesës së vendeve të punës të shkaktuar nga një kombinim i bojkotit tregtar dhe kërcënimit ushtarak, anëtarët e Ashab al-Suffah kishin pak të ardhura. Vlerësohet se al-Suffah mbante deri në 300 njerëz në të njëjtën kohë, por ata thjesht po rriteshin dhe zvogëloheshin në numër.[2] Ata mund të kishin arritur në rreth 400 anëtarë gjithsej, dhe zgjati rreth nëntë vjet derisa ata u pasuruan para vdekjes së Muhamedit. Më vonë, secili prej tyre u bë sundimtar ose emir.

Vendndodhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Suffah fillimisht ishte vendosur në cepin veri-lindor të xhamisë. Kur Muhamedi u urdhërua nga Allahu që të ndryshonte kiblen (drejtimin e namazit) që të ishte drejt Mekës në jug të Medinës, Suffah u la në pjesën e pasme të xhamisë, ku mbeti.

Kur el-Uelid ibn Abdulmelik, kalifi umajad, zgjeroi xhaminë, vendndodhja e Al-Suffah u ndryshua në vendin ku tani quhet: Dikkat Al-Agawat.

Anëtari më i shquar i Ashab al-Suffah ishte Ebu Hurejre, siç dëshmohet në hadith.[3] Anëtarët studionin sheriatin ose Kuranin nga Muhamedi ose nga dikush i caktuar drejtpërdrejt prej tij. Gjatë kohës së luftës, ata që ishin të aftë iu bashkuan ushtrisë.[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Richard A. Gabriel (22 tetor 2014). Muhammad: Islam's First Great General (në anglisht). University of Oklahoma Press. fq. 25–. ISBN 978-0-8061-8250-6.
  2. ^ "Ashab us-Suffah platform". Islamic Landmarks (në anglisht). Marrë më 2016-03-11.
  3. ^ Qureshi (2014-10-10). "Ashab us-Suffah - The great lovers of the Holy Prophet (s.a.w)". Understanding Islam (në anglisht). Marrë më 2022-06-08.
  4. ^ www.fildisiajans.com.tr, Fildişi Ajans, Danışmanlık ve Yazılım. "UAMA (United American Muslim Association) - Ashab us-Suffah". UAMA (United American Muslim Association) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 qershor 2022. Marrë më 2022-06-08.