Ebu Hurejre

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ebu Hurejre
أبُو هُرَيْرَة
Emër tjetërAbdurrahman ibn Sehër
عَبْدُ الرَّحْمن بْنُ صَخر
Personal
Lindurrr. 603 e.r.
Vdekurrr. 681 e.r.
Medina, Kalifati Emevi (sot Arabia Saudite)
Vend pushimiAl-Baqi', Medina
FejaIslam
EraRashidun, Emevi
Interesi kryesor (et)Hadith
Njohur përTransmetimi i numrit më të madh të transmetimeve të haditheve
Emër tjetërAbdurrahman ibn Sehër
عَبْدُ الرَّحْمن بْنُ صَخر
RelationsBenu Devs (nga fisi Zahran)
Muslim leader
Influenced by
Influenced
  • Pothuajse të gjithë dijetarët islamë
Military career
Në aleancë meMuhamedi
Kalifati Rashidun
Shërbimi/degaUshtria Rashidun
Në komandëGuvernator ushtarak i Bahrejnit

Abdurrahman ibn Sehër (arabisht: عبدالرحمن بن صخر, romanizuar: Abd ar-Raḥmān ibn Ṣakhr), gjithashtu i njohur si Ebu Hurejre (arabisht: أبو هريرة, romanizuar: Abū Hurayra; rr. 603–681) ishte shok i profetit Muhammed dhe transmetues i haditheve. Ai është i njohur si "Babai i macave". Vlerësohet se ka transmetuar 5.374 hadithe.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ebu Hurejre lindi në Baha, në Jemen deri në Banu Daws prej regjionit Taimah në bregdet të detit të kuq. Babai i tij vdiq, duke qëndruar vetëm me nënën e tij. Kur lindi emri i tij ishte Abd el-Shams (Rob i diellir), por kur u takua me Muhammedin ai e morri emrin Abd er-Rahman (Rob i Allahut). Sidoqoftë si fëmijë ai e kishte një mace, kur më vonë u bë i njohur "Ebu Hurejre" (që do të thotë Babai i maceve).

Konvertimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ebu Hurejre e pranoi Islamin pas betejës së Kheyberit, afër 2 vite të gjysmë para vdekjes së Muhammedit.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vdekjes së Muhammedit, Ebu Hurejre e kaloi jetën e tij në Medine duke mësuar për hadithe. Për një periudhë të shkurtë, ai u bë guvernator i Bahrainit nën sundimin e halifetit Omer ibn Hatabi. Ai ishte gjithashtu guvernator i Medinës nën sundimin e halifetit Umejd. Ebu Hurejre vdiq në vidin 681 ose 659 hixhri në moshën 78 vjeç dhe u varros në Al-Baqi' të Medines.

Mendimi i sunnive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ebu Hurejre ishte një prej transmetuesve të njohur të haditheve. Synitët besojnë se Ebu Hurejre kishte kujtesë të fortë.

Mendimi i shiave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiitët nuk e pranojnë hadithet e Ebu Hurejres. Sipas shiitëve, ata e konsiderojnë Ebu Hurejren si armik i Aliut, Hasanit dhe Hysejnit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]