Jump to content

Utbe ibn Gazvan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Utbe ibn Gazvan (Arabisht: عتبة بن غزوان) ishte një nga sahabët e Muhammedit. Ai ishte sahabiu i shtatë i cili e pranoi Islamin dhe bëri hixhret në Abisini, por u kthye me Muhammedin në Mekë para se të bëjnë hixhretin e dytë Medine.

Gjatë kalifatitOmerit, ai komandoi 2,000 ushtarë kundër Ubullahut e cila zgjati nga qershori deri në shtator të vitin 635. Utbe u emërua si guvernator i Basrës, Irak. Në vitin 639, ai shkoi në Hejaz për ta bërë haxhin dhe për të kërkuar nga Omeri që ta largojë nga pozita e tij si guvernator, por Omeri refuzoi. Gjatë kthimit për në Basra, Utbe u rrëzua nga deveja dhe vdiq.