Zunaire er-Rumije

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zunaire er-Rumije (lindi Haritha bint el-Muammil Arabisht: زنيرة الرومية) ishte sahabe e Muhammedit. Ajo ishte mesin e robëreshave të liruara nga Ebu Bekër Sidik.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zunaire ishte konkubine e fisit Banu Mahzum[1] dhe robëreshë e Omer ibn el-Hatabit.

Ajo ishte mesin e të parëve të cilët e pranuan IslaminMekë.[2] Pasi u konvertua në Islam, ajo ishte pyetur për ta pranuar një fe tjetër, por ajo nuk pranoi.[3] Kur Ebu Xhehli e kuptoi për konvertimi e saj, ai e rrahi atë.[1]

Ebu Bekri e bleu atë dhe e liroi së bashku me Lubejnen.[2]

Kur Zunairah e humbi shikimin,[4][2] Kurejshët thanë se Lati dhe el-Uze i'a kanë marrur shikimin asaj. Ajo u përgjigj: "Jo, pasha Zotin, jeni duke gënjyer. Lati dhe Uze nuk mund të më bëjnë asgjë. Kjo është prej Allahut."[2][4]

Më vonë ajo u shërua dhe i'u kthye shikimi. Sidoqoftë Kurejshët thanë, "Kjo mund të jetë një prej magjive të Muhammedit."[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b http://www.reviewofreligions.org/4203/the-life-character-of-the-seal-of-the-prophetssaw-part-9, .
  2. ^ a b c d e Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, pp. 180-181. London: Ta-Ha Publishers.
  3. ^ http://www.alim.org/library/biography/khalifa/content/KAB/2/1 Arkivuar 30 nëntor 2020 tek Wayback Machine,
  4. ^ a b Muhammad ibn Ishaq. Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, p. 144. Oxford: Oxford University Press.