Jump to content

Abdullah ibn Mesud

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Abdullah ibn Mesud ne Qabe

Abdullah ibn Mesudi (Arabisht: عبدالله بن مسعود) ishte një nga shokët e Muhammedit. Ai ishte i njohur me kunjën Ebu Abdulrahman.[1]

Sipas burimeve myslimane, ai ishte një bari i ri i cili ka punuar për Ukbe ibën Ebi Mu'ajt. Kjo nuk ishte e gjatë para se Abdullah u bë musliman dhe ofroi të jetë në shërbim të Muhamedit. Muhamed Abdullahu u pajtua dhe i dha dorë delet duke u kujdesur në këmbim për përkushtimin e veten për të Islami. Abdullah mbajtur detyrave administrative dhe diplomatike nën kalifëve Ymeri dhe Uthmani. Disa nga dishepujt e njohura të tij në Kufa përfshihen Alkama ibn Kajs el-Naha'i, Esved ibn Jezid dhe Masruk ibn al-Ajda '. Abdullah është veçanërisht e rëndësishme për komentarët e tij dhe traditat mbi interpretimin e Kur'an, duke qenë i pranishëm për shumë zbulesa.

Jeta e hershme dhe Pranimi i Islamit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah Ibn Mesudi ishte nga fisi i Banu Hothail dhe ishte gjithashtu aleat i betuar i Banu Zahra. Kur ai ishte ende i ri, ende nuk është kaluar moshën e pubertetit, ai përdoret për të bredh shtigje malore e Mekes larg nga njerëzit, duke u kujdesur për kopetë e një kryetar Quraish, Ukbe Ibn Muayt. Njerëzit e quajti atë 'Ibn Umm Abd', bir i nënës së një skllav. Emri i tij i vërtetë ishte Abdullah dhe emri i babait të tij ishte Masood.His Best Friend ishte Ali fuad. Rinia kishte dëgjuar lajmin e Pejgamberit të cilin i ishte shfaqur në mesin e popullit të tij, por ai nuk ka ndonjë rëndësi të bashkëngjitni për atë si për shkak të moshës së tij dhe për shkak se ai ishte zakonisht larg nga shoqëria mekas. Ishte zakon i tij për të lënë me kopenë e Ukbe herët në mëngjes dhe të mos kthehen derisa mbrëmje [2]

Një ditë, ndërsa duke u kujdesur kopenë, Abdullahu pa dy burra, të moshës së mesme dhe të dinjitetshme, duke ardhur në drejtim të tij nga një distancë. Ata ishin padyshim shumë të lodhur dhe të etur. Ata erdhën tek ai, e përshëndetën atë dhe tha: "Djalosh, qumështi i një prej këtyre deleve për ne që ne mund të shuajë etjen tonë dhe të shërohen forcën tonë." "Unë nuk mund të," u përgjigj i riu. "Delet nuk janë të miat. Unë jam vetëm përgjegjës për përkujdesjen e tyre." Të dy burrat nuk argumentojnë me të. Në fakt, pavarësisht nga etja e tyre, ata ishin jashtëzakonisht të kënaqur me përgjigjen e tij të ndershëm. Të dy burrat ishin profeti vetë dhe shoku i tij, Ebu Bekri. Ata kishin dalë atë ditë në malet e Mekës për t'i shpëtuar persekutimit të dhunshëm të kurejshitëve. I riu nga ana e tij ishte i impresionuar me Profetin dhe shokut të tij dhe shpejt u bë mjaft i bashkangjitur me ta.

Kjo nuk ishte e gjatë para se Abdullah Ibn Mesudi u bë musliman dhe ofroi të jetë në shërbim të Profetit. Profeti u pajtua dhe që nga ajo ditë, fat Abdullah Ibn Mesudi i dha dorë kullotur delet në këmbim për kërkim pas nevojat e profetit të bekuar. Ai ishte njeri i gjashti për të pranuar Islamin. Abdullah Ibn Mesudi ka mbetur bashkangjitur ngushtë me Pejgamberin pas tij. Ai do të marrë pjesë për nevojat e tij brenda dhe jashtë shtëpisë. Ai do të shoqërojë atë në udhëtimet dhe ekspeditat. Ai do ta përmendë atë kur ai flinte. Ai do ta mbrojë atë kur ai larë. Ai do të mbajnë shkopin e tij dhe Siwak tij (furçë dhëmbësh) dhe pjesë të tjera për nevojat e tij personale. Kjo ishte për këto arsye që Sahabët mori për të bërë thirrje atij Saheb-e-Siwak (bartësi i Siwak), Saheb-e-Nalaen (bartës të pantofla), Saheb-e-Mutahara (bartësi i ujit), dhe gjithashtu Saheb -E-Wisadah (bartësi i bedroll).

Persekutimi nga kurejshitët në Mekë dhe qëndrueshmëria e tij[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah Ibn Mesudi ishte njeriu i parë për të recitojë me zë të lartë fjalët e Kuranit para një mbledhje të kurejshitëve. Shokët e Profetit ishin së bashku një ditë në Meke. Ata ishin ende të paktë në numër, të dobët dhe të shtypur. Ata thanë: "Kurejshitët nuk e kanë dëgjuar ende Kur'anin duke u lexohet haptazi dhe me zë të lartë. Kush është njeriu që mund të lexojnë atë për ta? 'Unë do ta recitojë atë për ta, "vullnetarisht Abdullah Ibn Mesudi. "Ne jemi të frikësuar për ju", thanë ata. "Ne vetëm duam dikë që ka një klan që do ta mbrojtur atë nga e keqja e tyre. 'Më lejoni," insistoi Abdullah Ibn Mesudi, Allahu do të më mbrojë mua dhe për të mbajtur larg nga e keqja e tyre.' Ai pastaj shkoi në xhami derisa ai arriti Maqam Ibrahimin (një pikë referimi ndodhet pak metra nga Qabes). Ishte agim dhe Kurejshitët ishin ulur rreth Qabes. Abdullah filloi të recitonte suren Rahman. Kurejshitët e shikoi atë me qëllim dhe disa prej tyre pyeti: "Cili është thënia e Ibn Umm Abd? Damn atë! Ai po recitonte disa prej asaj që Muhammedi (armiku i tyre më i urryer) solli! "Ata filluan të godasin fytyrën e tij, por ai vazhdoi recitimin. Kur ai arriti në përfundimin e tij recital, fytyra e tij ishte e mbuluar me welts dhe gjak. "Pasha All-llahun," tha Abdullah, "armiqtë e Allahut janë më të pakëndshme se unë jam në këtë moment. Nëse ju dëshironi, unë do të kthehem nesër dhe të bëjë të njëjtën gjë. Ju keni bërë mjaft, "thanë ata. "Ju keni bërë ata të dëgjojnë atë që ata nuk e pëlqejnë".

Marrëdhënia me Pejgamberin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah Ibn Mesudi ka marrë një trajnim të veçantë në familjen e Profetit. Ai ishte nën drejtimin e Profetit, ai adoptoi mënyrën e tij dhe ndjekur çdo tipar të tij deri sa u tha për të: "Ai ishte më i afërt tek Profeti në karakter. 'Abdullah ishte i gabuar shpesh si një të familjes së Bekuar. Ebu Musa Ashari thotë, "Kur ne erdhëm nga Jemeni, ne kemi menduar për disa kohë që Abdullahu ishte një anëtar i familjes së Bekuar, sepse Abdullahu dhe nëna e tij ishin vazhdimisht vijnë dhe shkojnë në praninë e Profetit. Për më tepër, Profeti dikur tha: "Abdullah Abdullah O, ju nuk keni nevojë për leje për të hyrë në shtëpinë time. Ju jeni gjithmonë të mirëpritur.

Emigrimi nga Meka dhe më vonë jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah Ibn Mesudi bëri Hixhra tri herë, dy herë në Etiopi dhe një herë në Medine. Ai mori pjesë në çdo betejë gjatë jetës së Profetit. Ai preu kokën Ebu Xhehlin në betejën e Bedrit. Profeti prezantoi shpatën e Ebu Xhehlit si një aksion në pre. Kalifi Omar dërgoi Abdullah ibn Mesudi në Kufa për të edukuar njerëzit dhe për të marrë përgjegjësinë e Bejt-ul-Maal. Kur Kalifi Omar fiksuar pagat për sahabët, ai ofroi një rrogë Abdullah shumë. Abdullah refuzoi dhe tha: "Pse nuk ju provoni të kthehet më në botë?

Njohuri Abdullahut i Kur'anit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah bin Masud ishte një nga recituesit më të mira, i Kuranit në mesin e shokëve të Muhamedi dhe kuptuar atë më mirë se të gjithë ata. Ai ishte, pra, më i njohuri në Sheriatit.

Asgjë nuk mund të ilustrojë këtë më mirë se historia e njeriut që erdhi tek Umer Ibn el-Hatab, ndërsa ai po rrinte në rrafshnaltën e Arafatit dhe tha:

"Unë kam ardhur, o Emir el-Mumineen, nga Kufa, ku kam lënë një njeri mbushje kopje të Kur'anit nga kujtesa. Umeri u zemërua shumë dhe paced lart dhe poshtë pranë devesë së tij, fuming.

'Kush është ai? "Pyeti ai. 'Abdullah Ibn Mes'ud, "u përgjigj njeriu. Zemërimi i Umerit avulluar dhe vetëpërmbajtje e tij u kthye.

'Pasha Allahun, unë nuk di ndonjë majtë person i cili është më i kualifikuar në këtë çështje sesa ai është,' bërtiti Umeri.

"Një natë i Dërguari i Allahut kishte një diskutim shumë të mësuar me të Abdullah Ibn Mesudit. Isha me ata. Kur Profeti u largua, ne e kemi lënë bashkë me atë dhe si e kemi kaluar nëpër xhami, aty ishte një njeri duke qëndruar në namaz të cilin ne nuk e njohin. Profeti qëndroi dhe për të dëgjuar atë, pastaj u kthye tek ne dhe tha: "Kushdo që dëshiron për të lexuar Kur'anin aq e freskët sa kur u zbulua, atëherë le të lexoj në përputhje me recitimin e Abdullah ibn Mesudit".

"Unë i thashë për veten time, unë duhet të shkoj tek Abdullah Ibn Mesudit menjëherë dhe tregoni atij lajmin e mirë e pranimit sigurimin e Profetit të lutjeve të tij. Unë shkova dhe e bënë këtë, por nuk gjeti se Ahmed kishte shkuar para meje dhe i përcolli lajmin e mirë të atij tashmë. "

Në një hadith tjetër, Profeti tha, "Mëso Kur'anin nga katër njerëzve, Abdullah Ibn Mes'ud, Salim Maula Abi Huzaifah, Ubej Ibn Kaab dhe Muaz ibn Xhebel". Profeti gjithashtu ka thënë: "Lexojeni Kur'anin në të njëjtën mënyrë si Abdullah Ibn Mesudi mëson.

Qiraat më të njohura gjerësisht dhe lexuar është ai i Imam Hafs. Ai transmeton nga Imam Asim Kufi dhe ai nga ana e tij transmeton nga Ebu Abdur Rahman Abdullah Ibn Habib As-Sulmiyi, i cili transmeton nga Uthman Ibn Affan, Ali Ibn Talib, Abdullah Ibn Mesudi, Ubej Ibn Kaab dhe Zejd ibn Thabit. Ata të gjithë, nga ana tjetër, lidhen direkt nga Profeti.

Abdullah Ibn Mesudi arritur një njohuri të tillë të Kur'anit se ai do të thoshte: "Pasha Atë, përveç të Cilit nuk ka All-llahu, nuk ka ajet në librin e All-llahut është shpallur im pa e ditur se ku është shpallur dhe rrethanat e shpalljes së tij . Pasha All-llahun, nëse unë e di se ka qenë dikush që dinte më shumë për Librin e All-llahut, unë do të bëjë çdo gjë që është në fuqinë time që të jetë me të.

Abdullah nuk ishte ekzagjeruar në atë që ai ka thënë për veten e tij. Pasi Umer ibn el-Hatab u takuan një karvan në njërin prej udhëtimeve të tij si halife. Ajo ishte e errët katran dhe karvani nuk mund të shihet siç duhet. Umeri urdhëroi dikë që të bjerë breshër karvanin. Ajo që ka ndodhur Abdullah Ibn Mesudi ishte në të.

Pyetje: "Nga vjen?" pyeti Umeri. "Nga një lugine të thellë," erdhi përgjigja nga Abdullah Ibn Mesudit, të fshehur nga errësira e natës. A: "Dhe ku po shkon?" pyeti Umeri. "Për shtëpia e lashtë," erdhi përgjigja, (një shprehje Kuranore -. El-Bejt el-Atiq)

"Nuk është një person i mësuar (alim) në mesin e tyre", ka thënë Umer Ibn el-Hatab. Ai urdhëroi që pyetjet e shkolluar të kërkohet prej këtij alimi, (Abdullah Ibn Mesudi):

Pyetje: "Cila pjesë e Kur'anit është më i madh?" A: ".. All-llahu s'ka perëndi përveç Tij, të Gjallit, Vetëqenëshmit As dremit dhe të koturit as gjumi", u përgjigj i huaji me karvanin, duke cituar Ajet el-Kursi (Ajeti i Arshit) "

Pyetje: "Cila pjesë e Kur'anit është më e qartë në drejtësi?" A: ". All-llahu urdhëron atë që është e ndershme dhe e drejtë, të ushqyerit e të afërmve"

Pyetje: "Çfarë më i thellë i Kur'anit?" A: "Kushdo që bën një peshë atomet e mirë do të shohin atë, dhe kushdo që bën një peshë atomi i të keqes, do ta shohë atë."

Pyetje: "Cila pjesë e Kur'anit u jep besimtarëve shpresën më të madhe?" A: "Thuaj, O robërit e mi të cilët kanë tretur burimet e tyre, mos e humbni shpresën nga mëshira e All-llahut të vërtetë, All-llahu i falë të gjitha mëkatet, Ai është Falësi, i mëshirshëm..".

Atëherë Umeri pyeti, "A është Abdullah Ibn Mes'ud mes jush?"

Po, pasha All-llahun, njerëzit në karvan u përgjigj.

Pejgamberi kishte dëshiruar gjithmonë për të bërë Ibn Mesudi një udhëheqës i njerëzve, siç është e qartë nga fjalët e mëposhtme të Profetit: "Nëse unë kam qenë për të bërë një udhëheqës askënd mbi dikë pa konsultuar askënd, unë do të bëjë Ibn Mesudi një lider."

Njohja e Vendimeve hadithit dhe Fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn Masud do të përmbahen nga transmetuar hadithin nga frika e gabimeve. Megjithatë, kur ai bëri transmetonte një hadith, ai ishte shumë i veçantë dhe i parakohshëm në atë që ai atribuohet Pejgamberit. Ai do të kthehet i zbehtë dhe dridhen nga frika sa herë që ai aksidentalisht atribuohet diçka tek Profeti, edhe pse Profeti ka thënë: "Çfarëdo që Ibn Mesudi transmeton për ju, besojnë atë." Kurdo që ai i dha një verdikt, ai do ia atribuojnë atë për veten e tij, duke thënë se ajo ishte mendimi i tij dhe se ai ishte prej All-llahut, nëse ajo ishte e saktë dhe se ajo ishte nga vetja dhe Satani, në qoftë se ajo ishte e pasaktë. Për këtë arsye, Fatwahs shumë kanë qenë atribuohet Abdullahut në vend të Pejgamberit.   Imam Nisai shkruan në Sunenin e tij: "Një burrë u martua me një grua, pastaj ai vdiq para se ai mund të përkryer dasmën e tij ose të caktojë një prikë për gruan e tij, kur çështja ishte vendosur para sahabësh, ata këshilloi ata të shkojnë në Kur Abdullahut.. ata erdhën për të Abdullahut, ai u përpoq për të shmangur ato dhe u tha atyre që të pyesni dikë tjetër. Së fundi ai u zbut dhe tha: "Gruaja do të marrin Mehr-e-Mithl. Nëse vendimi është i saktë, ajo është prej All-llahut. Nëse është e pasaktë, atëherë ajo është e djallit dhe mua. As All-llahu as Profeti është përgjegjës për të. "Një Sahabi me emrin e Maakal Ibn Al-Ashjai ishte gjithashtu i pranishëm dhe ai tha:" Betohem në Allahun, ju kanë dhënë të njëjtin vendim se Profeti dha në favor të Broan bint Washile Al-Ashjai. Vendimi jote është ne perputhje me Profetin. " Me të dëgjuar këtë, Abdullahu u gëzua si ai kurrë nuk e kishte gëzuar më parë. Shumica e Fatwahs e Irakut dhe Fikhut Hanefi janë të bazuara mbi Fatwahs e Abdullah ibn Mesudin. Autoriteti i tij në fikh ishte i tillë që Sahabët tjetër do të refuzojë të japë një Fatwah ndërsa ai ishte ende gjallë. Ata do të gjithmonë i referohen ndonjë kërkuesin e tij. Studentët të cilët dëshironin të hyjnë në shërbimin e tij dhe të fitojë njohuri prej tij ishin gjithmonë vazhdimisht peticioneve atë.

Khatima Ibn Ebu Subrah dikur shkoi në Medine dhe u lut për një shok të devotshëm. Ebu Hurraira pyeti Khatima ku ai kishte ardhur nga. Ai u përgjigj se ai kishte udhëtuar për dy ditë nga Kufa. Ebu Hurraira tha atij, 'nuk është Saad Ibn Malikut, i cili është Mustajab-ul-Dawat mes jush? A nuk Ibn Mesudi, i cili ishte bartës të pantofla Profeti dhe ujë abdes mes jush? A nuk Huzaifah, i cili ishte i vetmuar me mendimet pejgamberi mes jush? A nuk Amar jush, të cilët Allahu i dha strehim nga shejtani përmes gjuhës Profetëve midis jush? A nuk është ai që e di të dy librave hyjnor (Kur'ani dhe Dhiata e Re), Salman Farsi mes jush? "Rastësisht, të gjitha sahabësh (bekimet e Allahut qofshin mbi të gjithë ata) të cilët Hazreti Ebu Hurraira përmendur ishin në Kufa në atë.

Hazreti Saad rrëfen: "Pasi atje ishin gjashtë prej nesh në shërbim të Profetit. Përveç mua ishin Abdullah Ibn Mesudi dhe Bilal Habshee. Disa paganët e Mekës erdhi para Profetit dhe filluan të thonë: "Hiqni këto njerëzit e parë, atëherë ne do të flasim." Profeti ishte ende duke shqyrtuar nëse do të na dërguar jashtë do të fitojë mbi zemrat e tyre dhe t'i bëjë ata më të hapur për Islamin, kur u shpall ajeti i mëposhtëm:

Dërgo mos përze ata që adhurojnë Zotin e tyre mëngjes e mbrëmje, duke kërkuar fytyrën e tij. (Kur'ani 06:52)

Saad krenari të Amerikës, "Ky ajet është shpallur për ne." Kush mund të përputhen me statusin e atyre që janë të lavdëruar nga All-llahu? Pika e tërë e adhurimit të All-llahut është kënaqësia e Allahut. Këto gjashtë arritur lajmin e gëzuar të Allahut në jetën e tyre se All-llahu është i kënaqur me ta.

Si njeri që ka marrë, në një studim të thelluar njohuritë mbi të sahabësh do t'ju them, njohja e sahabësh arriti pikën kulminante në dy njerëz, Aliu dhe Abdullah. Nga njëra anë, ne kemi All-llahun, Pejgamberi dhe sahabët e tij të cilët i këndojnë lavde e përsosmërisë Abdullah ibn Mesudi në dije dhe karakter.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah Ibn Mesudi ka jetuar në kohën e kalifit Uthman.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Muhammad ibn Jarir al-Tabari. Tarikh al-Rusul wa’l-Muluk. Translated by Landau-Tasseron, E. (1998). Volume 39: Biographies of the Prophet’s Companions and Their Successors, p. 289. Albany: State University of New York Press.
  2. ^ "Abdullah bin Mesudi" (në anglisht). Ndërkombëtare Islam. Marrë më 8 gusht 2012.