Jump to content

Lubejne

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lubejne ose Lubajnah ishte sahabe e Muhammedit. Ajo ishe robëreshë e Ebu Bekër Sidikut.

Ajo ishte në zotërimin e fisit Banu 'Adiy të klanit të Kurejshëve..[1] Ajo ishte në mesin e të parëve të cilët e pranuan Islamin në Mekë.[2] Ymeri ishte nga fisi 'Adiy i cili e torturonte Lubajnan. Një ditë Ebu Bekri kalonte përderisa Ymeri e torturonte Lubajnan. Ai e rrahu atë deri sa u lodh dhe tha: "Unë u ndala së rrahuri ty pasi që u lodha. Ajo i'u përgjigj: "Allahu e bëftë të njëjtën gjë edhe me ty!"[1][2]

Pastaj Ebu Beqiri shkoi tek Omeri dhe e bleu Lubajnan dhe i'a dha lirinë asaj.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Muhammad ibn Ishaq. Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, pp. 143-144. Oxford: Oxford University Press.
  2. ^ a b Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, pp. 180-181. London: Ta-Ha Publishers.