Ali Ibn Ebi Talib

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

{{Islam

Imam Aliu
Imam Ali Shrine (1).jpg

Aliu radiallahu anhu ose Ali ibn Ebu Talib (‘Alī ibn Abī Tālib, arabisht: علي بن أﺑﻲ طالب) lindi më 17 mars të vitit 599 ose 600 dhe vdiq më 28 shkurt të vitit 661,[1] ishte kushëriri dhe dhëndërri i Muhammedit.

Biografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Aliu lindi në qytetin Mekka, Arabia Saudite, babai i tij ishte Abu Talib ibn ‘Abd al-Muttalib dhe nëna Fatima bint Asad, por u rrit në shtëpinë e Muhammedit. Kur Muhammedi deklaroi se ka pranuar shpallje, Aliu atëherë kishte rreth dhjetë vite, besoi në shpalljen dhe pranoi Islamin si fe. Ishte mashkulli i parë që pranoi Islamin.[2]

Aliu emigroi për në Medina pak kohë pas Muhammedit. Atje Muhammedi i tregoi Aliut se Zoti e ka urdhëruar të i jap vajzën Fatimen për grua. Në dhjetë vitet e ardhshme që Muhammedi udhëhoqi myslimanët në Medina, Aliu ishte shumë aktiv në shërbimin e tijë, udhëhoqi në luftëra kundër armiqëve dhe barti porosi dhe urdhëra.

Pas vrasjes së kalifit të tretë Othman Ibn Affan myslimanët në Medina zgjodhën Aliun për kalif.[3]

Jeta gjatë jetës së Muhammedit Salallahu alejhi ue selem[redakto | redakto tekstin burimor]

Aliu ishte 22 apo 23 vjeç kur migroi në Medinë. Kur Muhammedi ishte duke bërë lidhjen e vëllazërimit midis shokëve të tij, ai zgjodhi Aliun si vëlla të tij. [2] [10] [31] Për dhjetë vitet e se Muhamedi udhëhequr komunitetin në Medine, Aliu ishte shumë aktiv në shërbimin e tij si sekretar i tij dhe deputet, duke shërbyer në ushtritnë e tij, bartësin e flamurin e tij në çdo betejë, partitë kryesore e luftëtarëve në bastisje, dhe mbante mesazhe dhe urdhra. [32] Si një nga zëvendësit e Muhamedit, dhe më vonë vëllau i gruas së tij, Aliu ishte një person i autoritetit dhe duke qëndruar në bashkësinë myslimane.

Jeta pas vdekjes së Muhammedit Salallahu alejhi ue selem[redakto | redakto tekstin burimor]

Një pjesë tjetër e jetës së Aliut filloi në 632 pas vdekjes së Muhamedit dhe ka zgjatur deri në vrasjen e Uthman Ibn Affan, halifit të tretë në 656. Gjatë këtyre 24 viteve, Ali nuk ka marrë pjesë në ndonjë luftë apo pushtim, [2] as nuk ka marrë ndonjë pozitë zyrtare. Ai u tërhoq nga çështjet politike, sidomos pas vdekjes së gruas së tij, Fatima Zahra. Ai përdori kohën e tij për të shërbyer familjen e tij dhe ka punuar si një fermer. Ali gërmoi shumë puse dhe të mbjellë kopshte pranë Medinës dhe i pajisur ato për përdorim publik. Këto puse janë të njohur sot si Abar Ali ("puse të Ali"). [64]

Ali hartoi një version të plotë të Kuranit, mus'haf, [65] gjashtë muaj pas vdekjes së Muhamedit. Vëllimi është përfunduar dhe realizuar nga deveja për të treguar njerëzve të tjerë të Medinës. Urdhri i këtij mus'haf ndryshonte nga ai i cili është mbledhur më vonë gjatë epokës Uthmanic. Ky libër u hodh poshtë nga disa njerëz, kur ai tregoi atyre. Pavarësisht nga kjo, Ali bëri asnjë rezistencë kundër mus'haf të standardizuar

Kalifati[redakto | redakto tekstin burimor]

Që nga konfliktet në të cilat është përfshirë Ali u përjetësuar në historiografi polemik sektare , material biografik është i njëanshëm shpesh . Por burimet janë dakord se ai ishte një njeri thellësisht fetar , të përkushtuar për kauzën e Islamit dhe sundimit të drejtësisë në përputhje me Kur'an dhe Sunnet , ai i angazhuar në luftë kundër myslimanëve që kishte gabuar si një çështje të detyrës fetare . Burimet me bollëk në njoftimet për kursimit të tij , respektimin rigoroz të detyrave fetare , dhe shkëputje nga të mirat e botës . Kështu disa autorë kanë vënë në dukje se ai nuk kishte aftësi politike dhe fleksibilitet . [ 2 ]

Ali trashëguar Rashidun Kalifati - e cila zgjatet nga Egjipti në perëndim të malësisë iranian nëlindje - ndërsa situata në Hejaz dhe krahinave tjera në prag të zgjedhjes së tij ishte i pazgjidhur . Menjëherë pas Aliu u bë kalif , ai hodhi poshtë guvernatorët e provincave që ishin emëruar nga Uthmani , i zëvendësoi ata me ndihmës të besuar . Ai veproi kundër këshillës së Mughira ibn Shu'be ka dhe Ibn Abbasi , i cili e kishte këshilluar atë që të vazhdojë qeverisjen e tij me kujdes . Madelung thotë se Aliu ishte thellësisht i bindur për të drejtën e tij dhe misionin e tij fetar , i gatshëm për kompromis parimet e tij për hir të dobisë politike , dhe të gatshëm për të luftuar kundër mosmarrëveshje e madhe . [ 82 ] Muawiyah unë, farefisi i Uthmanit dhe guvernatori i Levant , refuzoi të dorëzojë në urdhërat e Ali , . ai ishte i vetmi guvernator për të bërë këtë [ 2 ]

Kur ai u emërua kalif , Ali deklaruar për qytetarët e Medinës që shtet mysliman kishte ardhur për të rrënuar nga turbullirat dhe grindjeve , ai dëshironte që të pastrojë Islamin nga çdo e keqe . Ai e këshilloi të vegjëlit që të sillen si myslimanët e vërtetë , duke paralajmëruar se ai nuk do të tolerojë asnjë rebelim dhe ata që u gjetën fajtorë për aktivitete subversive do të trajtohen në mënyrë të ashpër . [ 83 ] Ali gjetën tokën të dhënë nga Uthmanit dhe u betua për të rimarrë ndonjë gjë që elitat kishte fituar para zgjedhjes së tij . Ali kundërshtoi centralizimin e kontrollit të kapitalit mbi të hyrat provinciale , duke favorizuar një shpërndarje të barabartë të taksave dhe pre midis qytetarëve myslimanë , ai shpërndante të gjitha të ardhurat e thesarit në mesin e tyre . Aliu i përmbajtur nga nepotizmi, duke përfshirë me vëllain e tij Akil ibn Ebu Talib . Ky ishte një tregues për të dhe myslimanët e politikës së tij të ofruar për barazi të myslimanëve që kanë shërbyer Islamin në vitet e para dhe të myslimanëve që ka luajtur një rol në pushtimet e mëvonshme . [ 2 ] [ 84 ]

Aliu korri sukses në formimin e një koalicioni të gjerë sidomos pas betejës së Devesë . Politika e tij e shpërndarjes së barabartë të taksave e fitoi përkrahjen e shokëve të Muhamedit , sidomos Ensarëve të cilët ishin të varur nga udhëheqja Kurejsh pas Muhammedit , udhëheqësit tradicionalë fisnorë , dhe Qurra apo Kur'anit recitues të cilat kërkonin udhëheqje të devotshëm islam . Formimi i suksesshëm i këtij koalicioni të ndryshme duket të jetë për shkak të karakterit karizmatik Aliut . [ 2 ] [ 85 ] Ky koalicion të ndryshme u bë i njohur si shiit Ali , do të thotë " parti " ose " fraksion e Aliut " . Megjithatë sipas Shia , si dhe raportet jo Shia , shumica e atyre që mbështetën Aliun pas zgjedhjes së tij si kalif , ishin shia politikisht , jo fetare . Edhe pse në këtë kohë ka pasur shumë që llogaritet si Shia politike , pak prej tyre besuan udhëheqjen fetare Aliut . [ 8

Transmetimi i Haditheve[redakto | redakto tekstin burimor]

Në ditët tona njihen shumë hadithe të cilat janë transmetuar nga Aliu (All-llahu qoftë i kënaqur me të).Nahj al-Balagha (Arabic: نهج البلاغة Nahj ul-balaghah, shqiptimin arabisht: [nahdʒ ul bælæ ː ɣæ]; "Peak i elokuencës") është mbledhja më e famshme e predikimeve, letrave, tafsirs dhe transmetimet atribuohen Ali, kushëririn dhe djali-in-ligjin e Muhamedit. Ajo është mbledhur nga Sherif Razi, një dijetar Shi'it në shekullin e dhjetë [1] I njohur për përmbajtjen e tij elokuente, ajo është konsideruar një kryevepër e letërsisë në shiit Islam, e treta vetëm Kur'anit dhe transmetimet profetike.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Wikipedia

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

{{ref

{{Sahab

  1. ^ Shaheed Foundation
  2. ^ Ashraf, (2005) p.14
  3. ^ Shih:
    • Ashraf, (2005) pp. 119-120
    • Madelung, (1997) pp. 141-145