Abbad ibn Bishr

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Abbad bin Bishr ( Arabisht عباد بن بشر ) (rreth597 – 632) ishte një nga shokët e profetit Muhammed. Ai ishte i njohur për përkushtimin e tij në adhurim, njohuri dhe guxim në betejë.

Ai ishte magjepsur nga Kurani pas dëgjimit të parë të recituar nga Musab ibn Umajri para hixhretit kur Abbadi ishte rreth tetëmbëdhjetë vjeç. Kur'ani kishte një vend të veçantë në zemrën e tij dhe ai u bë i njohur për recitimin e tij aq shumë sa që ai ishte i njohur në mesin e shokëve si mik i Kur'anit . Aisha bint Ebi Bakir, gruaja e Muhammedit, ka thënë një herë: "Ekzistojnë tre persona në mesin e ensarëve, të cilët askush nuk mund tia kalojë në virtyt: Sad ibn Muadh, Usejd ibn Khudajr dhe Abbad ibn Bishr".

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 625 (katër vjet pas hixhretit ), Muhamedi mori lajmin se fiset e Nexhdit po planifikonin të sulmonin Medinën . Në pararojë, ai mblodhi një ushtri prej më shumë se katërqind burrave duke përfshirë Abbad ibn Bishrin. Duke arritur në Nexhd, ata zbuluan se burrat e fiseve kishin ikur në kodra. Kur erdhi koha e namazit, Muhammedi kishte frikë nga ndonjë pritë, kështu që ai i rregulloi muslimanët në radhët dhe i ndau ato në dy grupe dhe kryente salatul-khaff (Lutja e Frikës). Duke parë renditjen e tyre të disiplinuar, fisit armiqësore u shqetësuan. Pasi Muhamedi e bëri prezencën e tij të njohur, ndjeu se një konflikt ishte i panevojshëm dhe vendosi të largohej. Gjatë kthimit në Medinë, muslimanët vendosën kampin në një luginë për një natë. Përgjegjësia e ruajtjes së kampit është marrë nga Abbad ibn Bishr dhe Ammar bin Jasir, të cilin Muhamedi e kishte vëllazëruar pas ardhjes së tij në Medinë.

Pas arritjes në grykën e luginës, Abbad vuri re se vëllai i tij ishte i lodhur dhe ai doli vullnetar për të bërë roje gjysmën e parë të natës dhe ta lejonte të pushonte. Meqë nuk duket të kishte kërcënime të dukshme, Abbad u ngrit për lutje. Ndërsa ishte zhytur në recitim, një i huaj vraponte në periferi të luginës në kërkim të Muhammedit dhe pasuesve të tij. Ai ishte ndër ata që kishin planifikuar të sulmonin Muhammedin, por kishin ikur nëpër male.

Nga një distancë, njeriu e pa figurën e Abbadit dhe e dinte se forcat myslimane duhet të ishin brenda luginës. Në heshtje ai tërhoqi harkun e tij dhe gjuajti një shigjetë që e qëlloi Abbadin. Me qetësi, Abbadi hoqi shigjetën dhe vazhdoi me recitimin e tij, ende i zhytur në namazin e tij. Sulmuesi shtiu dy shigjeta të tjera, të cilat gjithashtu kapë shenjën e tyre. Abbadi i nxori dhe përfundoi recitimin e tij. Të dobët dhe në dhembje, ai shtriu dorën ndërsa ishte ende në sexhde dhe tronditi shokun e tij të fjetur. Abbadi e vazhdoi lutjen deri në fund dhe më pas tha: "Ngrihu dhe qëndro roje në vendin tim. Unë jam i plagosur. "

Ammar u ngrit, dhe duke parë ata të dy, sulmuesi iku në errësirë. Ammar iu kthye Abbadit, gjakut që dilte nga plagët e tij dhe pyeti: "Pse nuk më zgjove kur u godite nga shigjeta e parë?"

Abbadi u përgjigj: "Po lexoja vargje të Kur'anit që mbushnin shpirtin tim me frikë dhe nuk desha të shkurtoja recitimin. Muhamedi më ka urdhëruar që ta lexoj këtë sure përmendësh. Vdekja do të kishte qenë më e dashur për mua sesa që recitimi i këtij sureje të ndërpritej. "

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abbadi u vra duke luftuar forcat e Musejlma në betejën e Jamamas në 632. Para betejës ai vëzhgoi mungesën e besimit të ndërsjellë mes Muhaxhirinëve dhe Ensarëve, dhe e kuptoi se fushata do të dështonte nëse nuk do të ndaheshin veçmas dhe do të dallonin ata që mbanin përgjegjësi dhe kështu do të ishin të palëkundur në luftime. Kur filloi beteja, Abbad ibn Bishr qëndroi në një pirg gurësh dhe bërtiti:

"O ensarë, dallojeni veten mes njerëzve. Shkatërroni këllëfet e shpatave tuaja. Dhe mos e braktisni Islamin ".

Abbadi mblodhi rreth katërqind burra nga Ensarët dhe nisi një ofensivë në radhët e armikut, duke detyruar tërheqjen e tyre në kopshtin e vdekjes, ku Abbad ibn Bishr u plagos rëndë. Edhe pse beteja ishte një fitore për muslimanët, dymbëdhjetë mijë nga forcat e tyre u vranë. Kaq të shumta ishin plagët e Abbadit, saqë ai nuk u njoh dot. Megjithëse se vdiq në moshë të re, Abbadi kontribuoi shumë në forcimin e bashkësisë së hershme muslimane dhe jeta e martirizimi i tij vazhdojnë të frymëzojnë pasuesit e Islamit në të gjithë botën.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]