Saad ibn Ebi Vakkas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Saad ibn Ebi Vakkas Malik el Qarshi el Zihri (Arabisht: سَعْد بن أَبي وقاص مَالِك القرشي الزهري) ishte një mysliman dhe nje nga shokët e rëndësishëm të profetit Muhamed. Ai e pranoi Islamin kur ishte shtatëmbëdhjetë vjet.

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saad lindi në Mekë në vitin 595. Babai i tij ishte Ebu Vakkas Malik ibn Uhejb ibn Abd Menef ibn Zuhrah prej Benu Zuhrah klan i fisit të Kurejshëve.[1] Uhejb ibn Abd Menef ishte axha e nënës së Muhammedit, Amine bint Vehbi. Nëna e Saadit ishte Hamnah bint Sufyan ibn Umeje ibn Abd Shems ibn Abd Menef.[2]

Konvertimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saad ishte një nga sahabët e parë i cili pranoi Islamin.

Saad tregon:

Kur nëna ime ndëgjoi për pranimin e Islamit, ajo u zemërua. Ajo erdhi dhe më tha: "O Saad! Çfarë feje është kjo e cila të largoi nga feja e babait dhe nënës tënde...? Pasha Zotin, ose do ta braktisësh këtë fe ose unë nuk do të ha as nuk do të pijë deri sa të vdes. Zemra jote do të jetë e prishur me dhembje dhe pendimi do t'ju konsumojë për shkak të veprës, që keni bërë dhe njerëzit do t'ju kundërshtojë përgjithmonë ". 'Mos bëj (një gjë të tillë), nëna ime', - i thashë, - sepse unë nuk do ta braktisja fenë time për asgjë '. Megjithatë, ajo vazhdoi me kërcënimin e saj ... Për ditë të tëra ajo as nuk hëngri as nuk pinte. Ajo u bë e dobët".

"Orë pas ore, shkova tek ajo duke pyetur nëse duhet t'i sjellë ndonjë ushqim apo diçka për të pirë, por ajoKategoria:Të konvertuar në Islam vazhdimisht refuzonte, duke këmbëngulur që ajo të mos hante as të mos pinte, derisa të vdiste, ose ta braktisja fenë time. Unë i thash asaj, 'O nëna ime! përkundër dashurisë sime të fortë për ju, dashuria ime për Allahun dhe të Dërguarin e Tij është me të vërtetë më e fortë, për Allahun, edhe nëse keni një mijë shpirtra dhe secili largohet njëri pas tjetrit, unë nuk do ta braktisja këtë fe për asgjë ". Kur e pa që unë isha i vendosur, ajo u pendua pa dëshirë dhe hëngri dhe pinte.

Kjo i referohet ajetit kuranor:

Ne njeriun e kemi urdhëruar për (sjellje të mira ndaj) prindërit të vet, sepse nëna e vet atë e barti me mund pas mundi dhe pas dy viteve ia ndau gjinin. (e porositëm) Të jeshë mirënjohës ndaj Meje dhe ndaj dy prindërve tu, pse vetëm te Unë është kthimi juaj.

E nëse ata të dy tentojnë që ti të më përshkruash Mua shok, për çka ti nuk ke kurrfarë fakti, atëherë mos i respekto ata, o në çështjet e jetës së kësaj bote të keshë mirëkuptim ndaj tyre, e ti ndiqe rrugën e atij që është i kthyer kah Unë, mande kthimi juaj është te Unë, e Unë do t’ju njoftoj për atë që keni punuar. (Lukman: 31:14-15)

Haxhi Lamtumirës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saad u sëmurë gjatë haxhit lamtumirës dhe ai kishte vetëm një vajzë gjatë kësaj kohe. Saad tha:

O i dërguar i Allahut. Unë kam pasuri dhe vetëm një vajzë e cila do të me trashëgoj.

A duhet me jep dy të tretat e pasurisë si sadaka? Ai m'u përgjigj "Jo". Pastaj e pyeta "Atëhere a të jep gjysmën e pasurisë?" dhe ai prapë m'u përgjigj "jo". Pastaj e pyeta "A të jepi të tretat e pasurisë?" Ai m'u përgjigj "Po". "E treta është shumë. Me të vërtetë, për t'i lënë trashëgimtarët tuaj të mirë është më mirë se sa t'i lini ata të varen dhe të luten nga njerëzit. Nëse shpenzoni ndonjë gjë që kërkon kënaqësinë e Allahut, do të shpërbleheni edhe për atë, edhe nëse ajo është kafshatë që ju vendosni në gojën e gruas tënde".

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Muhamed ibn Xherir et-Taberi (1995). The History of al-Tabari (në anglisht). Vëll. 28. SUNY Press. fq. 146.
  2. ^ Short Biography of the Prophet & His Ten Companions (në anglisht). Darussalam. 2004. fq. 80.