Firuz ed-Dejlemi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ebu Abdullah Firuz ed-Dejlemi ose Fajruz ed Dajlami (Arabisht: فيروز الديلمي‎‎) ishte një nga sahabët e Muhammedit. Ai ishte prej fisit persian të cilët u dërguan nga Khosrow IJemen, e poshtuan dhe i dëbuan abisinianët.[1]

Pasi Asuad Ansi pretendoi për profetësinë e tij në Jemen, vazhdoi ta sulmojë Nexhrenin dhe Jemenin, duke sulmuar Sana'a dhe udhëheqësin e Jemenit dhe Shehrit, i cili së bashku me djalin e Badhanit u vranë gjatë luftës kundër Asuadit, Fajruz u dërgua nga Muhammedi për ta vrarë atë. Në historinë e el-Teberiut, Asuadi u vra nga Fajruz ed Dajlami. Fajruzi u vra gjatë kalifatitOthmanit.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Tabari, The History of al-Tabari, Vol. 39: Biographies of the Prophet's Companions