Jump to content

Selman e Persët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selman Persiani
سَلْمَان ٱلْفَارِسِيّ
"Salman al-Farsi" në kaligrafinë islame
U lind nërr.568
Vdiqrr. 652 ose 653 CE[1]
el-Mada'in, Irak (e diskutueshme)
Vendi i varritXhamia Salman Al-Farsi, Salman Pak, el-Mada'in (e diskutueshme)
Works
Përkthim i pjesshëm i Kuranit në persisht[2]
Titulli
  • Al-Farsi
  • Al-Muhammadi
  • Abu Al-Kitabayn
  • Luqman Al-Hakeem
  • Paak

Selman el-Farisi ose Selman Persiani (arabisht: سلمان الفارسي) ishte shok i profetit islam Muhamed dhe persiani i parë që u konvertua në Islam.

Selmani ne miniaturen turk

Gjatë disa takimeve të tij të mëvonshme me sahabët e tjerë, ai u referua nga kunja Ebu Abdullah ("Babai i Abdullahut"). Atij i atribuohet sugjerimi i hapjes së një hendeku rreth Medinës, një teknikë ushtarake sasaniane kur ajo u sulmua nga MekaBetejën e Hendekut. Ai u rrit si Zoroastrian, më pas u tërhoq nga Krishterimi dhe më pas u konvertua në Islam pasi takoi profetin islam Muhamed në qytetin e Jethribit, i cili më vonë u bë Medine. Sipas disa traditave, ai u emërua si guvernator i el-Mada'inIrak.

  1. ^ Web Admin. "Salman Farsi, the Son of Islam" (në anglisht). Sibtayn International Foundation. Arkivuar nga origjinali më nëntor 17, 2015. Marrë më shtator 20, 2015.
  2. ^ An-Nawawi, Al-Majmu', (Cairo, Matbacat at-'Tadamun n.d.), 380.