Jump to content

Miniatura osmane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piktorë osmanë

Miniatura osmane ose miniatura turke ishte një formë arti turkPerandorinë Osmane, e cila mund të lidhet me traditën miniaturë persiane, si dhe ndikime të forta artistike kineze. Ishte një pjesë e artit të librit osman, së bashku me ndriçimin (tezhip), kaligrafinë (kapelën), letrën me mermer (ebru) dhe lidhjen e librave (cilt). Fjalët taswir ose nakish u përdorën për të përcaktuar artin e pikturës në miniaturë në turqishten osmane. Studiot në të cilat punuan artistët quheshin Nakkashanes.

Miniaturat zakonisht nuk ishin të nënshkruara, ndoshta për shkak të refuzimit të individualizmit, por edhe sepse punimet nuk ishin krijuar plotësisht nga një person; kryepiktori projektoi përbërjen e skenës dhe nxënësit e tij vizatuan konturet (të cilat quheshin tahrir) me bojë të zezë ose me ngjyra dhe më pas pikturuan miniaturë pa krijuar një iluzion të dimensionit të tretë. Kreu piktor, dhe shumë më shpesh shkruesi i tekstit, me të vërtetë u emëruan dhe u përshkruan në disa prej dorëshkrimeve. Kuptimi i perspektivës ishte i ndryshëm nga ai i traditës së pikturës së Rilindjes Evropiane aty pranë, dhe skena e përshkruar shpesh përfshinte periudha dhe hapësira të ndryshme në një foto. Miniaturat ndoqën nga afër kontekstin e librit në të cilin ishin përfshirë, dukej më shumë me ilustrime sesa me vepra arti të pavarura.

Ngjyrat për miniaturë u morën nga pigmentet e pluhurit të bluar të përzier me të bardhën e vezës dhe, më vonë, me çamçakëz të holluar arabisht. Ngjyrat e prodhuara ishin të gjalla. Ngjyrat e kontrastit të përdorura krah për krah me ngjyrat e ngrohta theksuan më tej këtë cilësi. Ngjyrat më të përdorura në miniaturat osmane ishin e kuqja e ndezur, e kuqe e ndezur, jeshile dhe hije të ndryshme blu.

Botëkuptimi që qëndronte në themel të pikturës në miniaturë osmane ishte gjithashtu i ndryshëm nga ai i traditës së Rilindjes Evropiane. Piktorët nuk synuan kryesisht të përshkruajnë qeniet njerëzore dhe qeniet e tjera të gjalla ose jo të gjalla në mënyrë realiste, edhe pse realizmi në rritje është gjetur nga shekulli i 16-të dhe më vonë. Ashtu si Platoni, tradita osmane tentonte të refuzonte mimesis, sepse sipas botëkuptimit të sufizmit (një formë mistike e Islamit e përhapur në nivelin popullor në Perandorinë Osmane), paraqitja e qenieve të kësaj bote nuk ishte e përhershme dhe ia vlen t'i kushtohet përpjekje, duke rezultuar në ilustrime të stilizuara dhe abstrakte.

Gjatë sundimit të Mehmed II, një seminar gjyqësor i quajtur Nakkashane-i Rum që gjithashtu funksionoi si një akademi u themelua në Pallatin TopkapıStamboll për të krijuar dorëshkrime me fotografi të ndriçuara për Sulltanin dhe oborrtarët.

Në fillim të shekullit të 16-të, seminari Herat i miniaturistëve Persianë u mbyll dhe instruktori i tij i famshëm Behzad (ose Bihzad) shkoi në Tabriz. Pasi perandori osman Selim I pushtoi shkurtimisht Tebrizin në 1514, duke marrë shumë dorëshkrime përsëri në Stamboll, "Nakkashane-i Irani" (Akademia Persiane e Pikturës) u themelua në Pallatin Topkapı për artistë Persianë të importuar. Artistët e këtyre dy akademive të pikturës formuan dy shkolla të ndryshme pikture: Artistët në Nakkashane-i Rum ishin të specializuar në libra dokumentarë, si Shehinshahname, duke treguar jetën publike, dhe në një farë mase private, të sundimtarëve, portretet e tyre dhe historike ngjarjet; Shemaili Ali Osman - portrete të sundimtarëve; Mbiemri - fotografi që përshkruajnë dasma dhe veçanërisht festat e rrethprerjes; Shecaatname-luftërat e komanduara nga pashallarët. Artistët në Nakkashanei-i Irani specializoheshin në vepra poetike tradicionale persiane, si Shahnameh, Khamsa e Nizami, që përmbajnë Layla dhe Majnun dhe emrin Iskend ose Romance të Aleksandrit, Humayunname, fabula të kafshëve dhe antologji. Kishte edhe libra shkencorë mbi botanikën dhe kafshët, alkiminë, kozmografinë dhe mjekësinë; libra teknikë; letra Dashurie; libra për astrologjinë; dhe leximin në ëndërr.