Gjuha perse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjuha persiane)
Jump to navigation Jump to search
Gjuha perse
Flitët në Azia
Taksonomia
Filogjeneza Perse

Gjuha perse, persishtja ose farsishtja (فارسی Fārsī) është një gjuhë iranike që flitet në Iran, Afganistan, Taxhikistan dhe Uzbekistan.

Është e klasifikuar si vazhdim i persishtes së mesme, gjuha zyrtare dhe letrare e Perandorisë Sasanide, vetë një vazhdim i persishtes së vjetër, gjuha e Perandorisë Ahemenide. Gjuha perse është gjuhë pluricentrike dhe gramatika e saj është e ngjashme me shumë gjuhët e sotme Evropiane. Gjuha perse (persishtja) është një gjuhë iranike që flitet ne Iran, Afganistan, Uzbekistan dhe Taxhikistan. Është e klasifikuar si vazhdim i persishtes së mesme, gjuha zyrtare dhe letrare e Perandorisë Sasanide, vetë një vazhdim i persishtes së vjetër, gjuha e Perandorisë Ahemenide. Gjuha perse është gjuhë pluricentrike dhe gramatika e saj është e ngjashme me shumë gjuhët e sotme Evropiane.

Me një histori të gjatë para Islamit (kur ishte persishtja e mesme), persishtja ishte gjuha e parë në botën Islame që e thyej monopolin e arabishtës në letërsi. Kështu u popullarizua persishtja në shkrimin e poezisë në botën lindore.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]