Akil ibn Ebi Talib

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Akil ibn Ebi Talib (Arabisht: عقيل بن أبي طالب‎‎) ishte shok dhe kushëriri i profetit Muhammed. Ai ishte i njohur si Ebu Akil (Babai i Akilit) dhe Ebu Jazid (Babai i Jasidit).[1]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Akili ishte djali i dytë i Abylmutalibit dhe Fatime bint Esed. Ai ishte vëllai i halifës së katërt Aliut.[2] Thuhet se Akili ishte ekspert në gjenealogji.[2]

Akili u martua me Fatima bint el-Valid prej klanëve të Abdshams të Kurejshëve.[3] Ai ka pasur gjashtë djem: Muslimin, Xhafarin, Musain, Abdul Rahmanin, Abdullahin dhe Ebu Saidin dhe një vajzë me emrin Ramla.

Kur Ebu Talibi vdiq, djemët e tij Talibi dhe Akili trashëguan pronën e babait. Muhammedi nuk i lejoi Xhafarin dhe Aliun ta marrinë atë pronë duke i'u thënë atyreve: "Asnjë besimtarë nuk duhet marrur trashëgiminë e pronës që i takonë të pafeve dhe asnjë i pafe nuk merr trashëgiminë e pronë që i takonë besimtarëve".[4][5]

Kur Muhammedi u largua nga Meka, Akili i shiti të gjitha shtëpitë e farefisit të tij tek banorët e qytetit.[6] Në luftën e Bedrit, Akili ishte në anën e politeistave, ku u morr peng.[7]

Një vit pas luftës së Khaybar, Akili u largua nga Medina.[8] Megjithatë, Muhammedi i dha pension atij për 140 wasqs prej Khaybarit.[9] Akili dhe fëmijët e tij, për shkak të marrëdhënieve të tyre të ngushtë me Muhammedin, i'u ndalua që të marrë diqka prej zekatit.[10]

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në pleqërinë e tij, ai u bë i verbër dhe më vonë vdiq në moshën 96 vjeçare.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir. Translated by Haq, S. M. (1967). Ibn Sa'd's Kitab al-Tabaqat al-Kabir, Volume I Parts I & II, p. 135. Delhi: Kitab Bhavan.
  2. ^ a b Ibn Saad/Haq p. 135.
  3. ^ Muhammad ibn Umar al-Waqidi. Kitab al-Maghazi. Translated by Faizer, R. (2011). The Life of Muhammad, p. 450. London & New York: Routledge.
  4. ^ Bukhari 2:26:658; 5:59:579.
  5. ^ Muslim 7:3132.
  6. ^ Waqidi/Faizer p. 408.
  7. ^ Muhammad ibn Ishaq. Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, p. 338. Oxford: Oxford University Press.
  8. ^ Tabari/Landau Tasseron p. 60.
  9. ^ Ibn Ishaq/Guillaume p. 522.
  10. ^ Muslim 31:5920.