Ensarët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ensar (Arabisht: الأنصار‎, "Ndihmësit") është term islam për banorët e Medinës të cilët e morrën profetin Muhammed dhe shokët e tij në shtëpitë e tyre kur ata u emigruan në Medine (hixhret).

Ata u përkisnin dy fiseve kryesore të Azd, Banu Hazraxh dhe Banu Aus. Azd është i njëjti fis që fisi Gamd dhe fisi Zahran i përkasin.

Beteja kur Ensarët i ndihmuan Muhammedin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ensarët i ndihmuan Muhammedit në shumë beteja. Një nga betejat e hershme që i ndihmuan atë ishte Pushtimi i Buatit. Një muaj pas bastisjes në el-Abua, që ishte urdhëruar nga Muhamedi, ai personalisht çoi dyqind njerëz duke përfshirë Muhaxirët dhe Ensarët në Bauat, një vend në rrugën e karvaneve të tregtarëve kurejsh. Një tufë prej pesëmbëdhjete devesh po vazhdonte, shoqëruar nga njëqind kalorës nën udhëheqjen e Umeje ibn Halaf, një kurejsh. Qëllimi i bastisjes ishte që të plaçkiste këtë karvan të pasur të Kurejshit. Asnjë betejë nuk u zhvillua dhe bastisja rezultoi me asnjë pre. Kjo ishte për shkak të karvanit duke marrë një rrugë të panjohur të panjohur. Muhamedi pastaj u ngjit në Dhat al-Saq, në shkretëtirën e el-Habarit. Ai u lut atje dhe një xhami u ndërtua në vend. Ky ishte bastisja e parë ku morën pjesë disa Ensarë.[1][2]

Pas vdekjes së Muhammedit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë mbajtjes së Kalifëve pas Muhammedit, ensarët u bënë kryesisht elemente të rëndësishme ushtarake në shumë pushtime (siç tregohet me emërimin e Thabit, bin Kajs bin Shemes, një orator i Ensarëve), për të udhëhequr Ensarët në mbështetje të Halid bin VeliditBetejën e Buzahës[3] në kohën e halifës Ebu Bekri. Më vonë ata gjithashtu luajtën një rol të rëndësishëm në Betejën e Jamamës ku Ensarët nën El Bara bin Malik El Ensari akuzuan për një moment të rrezikshëm të betejës që shënonte pikën e kthesës.[4] Beteja e Jamamës është gjithashtu aty ku ra më i shquari i Ensarive, Ebu Duxhana.

Gjatë epokës Omajjad, ensari u bë disi e një fraksioni kundërshtar politik të regjimit.[5][6] Ato përshkruhen si të lidhura ngushtë me Kontigjentin e Klanit Mahzum dhe jo me Omajjadin në detyrë. Lidhje të tilla Ensar-Mahzum përshkruhen si formimi i një hegjemonie të re politike elite në Hixhaz.[7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mubarakpuri, Saifur Rahman Al, Nektari i vulosur i Xhenetit (PDF), Islamhouse
  2. ^ "List of Battles of Muhammad" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 qershor 2019. Marrë më 10 mars 2018. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 28 mars 2018 (Ndihmë!)
  3. ^ The History of al-Tabari Vol. 10: The Conquest of Arabia: The Riddah Wars A.D. 632-633/A.H. 11
  4. ^ Golden Stories of Accepted Prayers By Abdul Malik Mujahid
  5. ^ Literary Criticism in Medieval Arabic-Islamic Culture: The Making of a Tradition By Wen-chin Ouyang
  6. ^ The History of al-Tabari Vol. 26: The Waning of the Umayyad Caliphate Footnote by W. Montgomery Watt
  7. ^ The Religious Elite of the Early Islamic Ḥijāz: Five Prosopographical Case Studies by Asad Q. Ahmed