Jump to content

Hixhazi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Hixhaz)
Vendodhja e rajonit Hixhaz

Hixhaz ose Hexhaz (Arabisht: ٱلْحِجَاز, al-Ḥijāz) është një rajon historik në perëndim të Arabisë Saudite. Emri i rajonit rrjedh nga një folje ḥajaza (حَجَز), nga rrënja arabe ḥ-jz (ح-ج-ز), që do të thotë "të ndahesh", dhe quhet ashtu siç ndan tokën e Nexhdit në lindje nga toka e Tihama në perëndim. Njihet gjithashtu si "Provinca Perëndimore". Kufizohet me Detin e Kuq në perëndim, me Jordaninë në veri, me Nexhdin në lindje dhe me Rajonin 'Asir në jug. Qyteti i tij më i madh është Xhide.

Hejaz është domethënës për të qenë vendndodhja e qyteteve të shenjta islameMekës dhe Medinës, vendet e para dhe të dyta më të shenjta në Islam, përkatësisht. Si vendndodhja e dy vendeve më të shenjta në Islam, Hixhaz ka rëndësi në peisazhin historik dhe politik arab dhe Islam. Hixhaz është rajoni më i populluar në Arabinë Saudite, që përmban 35% të popullsisë së Arabisë Saudite. Arabishtja është gjuha mbizotëruese si në pjesën tjetër të Arabisë Saudite, me arabishten hexhaz që është dialekti më i folur në rajon.

Rajoni është vendlindja e profetit Muhamed, i cili ka lindur në Mekë. Zona u bë pjesë e perandorisë së tij përmes pushtimeve të hershme myslimane, dhe ajo formoi një pjesë të hilafeteve të njëpasnjëshme, së pari kalifati Rashidun, i ndjekur nga kalifati Omajad, dhe së fundmi kalifati Abasid. Perandoria Osmane mbante kontroll të pjesshëm në zonë; pas shpërbërjes së saj, mbretëria e Hexhazit ekzistoi për nëntë vite para se të pushtohej nga sulltanati i Nexhdit më 1925, duke krijuar mbretërinë e Hexhazit dhe Nexhdit. Në shtator 1932, mbretëria e Hixhazit dhe Nexhdit u bashkua me sundimet saudite të el-Hasa dhe Katif, duke krijuar mbretërinë e bashkuar të Arabisë Saudite.