Hyseni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hysen ibën Ali (lindi më 10 tetor 625 në Medinë; vdiq 10 tetor 680 në Qerbelajë) politikan, kalif, persianë nga Iraku.

Hyseni ishte i biri më i ri i kalifit Aliu dhe nip i Muhametit. Hyseni, pas vrasjes së Aliut në 661 në Irak, nuk u caktua si 5 kalifit të. Për këtë ai nuk ka marrë një shumë të madhe në dëmet nga pas pasardhësi Moavia I-rë. Për shiitët, Hyseni është imami i tretë, ndërsa si imam dytë i merret i vëllai i tij Hasani.