Sundimi i ligjit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një mozaik që përfaqëson aspektet juridike dhe legjislative të ligjit. Gruaja në fron mban një shpatë për të ndëshkuar fajtorët dhe një degë palme për të shpërblyer meritorët. Lavdia rrethon kokën e saj dhe mburoja e Minervës nënkupton armaturën e drejtësisë dhe mençurisë.

Sundimi i ligjit është filozofia politike që të gjithë qytetarët dhe institucionet brenda një vendi, shteti ose komuniteti janë përgjegjës ndaj të njëjtave ligje, duke përfshirë ligjvënësit dhe liderët. Shteti i së drejtës përkufizohet në Enciklopedinë Britannica si "mekanizmi, procesi, institucioni, praktika ose norma që mbështet barazinë e të gjithë qytetarëve para ligjit, siguron një formë joarbitrare të qeverisjes dhe në përgjithësi parandalon përdorimin arbitrar të pushtetit. ." Termi shtet i së drejtës është i lidhur ngushtë me konstitucionalizmin si dhe me Rechtsstaat dhe i referohet një situate politike, jo ndonjë rregulli ligjor specifik.

Përdorimi i frazës mund të gjurmohet në Britaninë e shekullit të 16-të. Në shekullin e ardhshëm, teologu skocez Samuel Rutherford e përdori atë për të argumentuar kundër të drejtës hyjnore të mbretërve. John Locke shkroi se liria në shoqëri do të thotë t'i nënshtrohet vetëm ligjeve të nxjerra nga një legjislativ që zbatohet për të gjithë, me një person që përndryshe është i lirë nga kufizimet qeveritare dhe private mbi lirinë. "Sundimi i ligjit" u popullarizua më tej në shekullin e 19-të nga juristi britanik A. V. Dicey. Sidoqoftë, parimi, nëse jo vetë fraza, u njoh nga mendimtarët e lashtë. Aristoteli shkroi: "Është më e përshtatshme që ligji të qeverisë se çdo qytetar: sipas të njëjtit parim, nëse është e dobishme të vendoset pushteti suprem në disa persona të veçantë, ata duhet të caktohen vetëm si kujdestarë dhe shërbëtorë. të ligjeve”.

Sundimi i ligjit nënkupton që çdo person i nënshtrohet ligjit, duke përfshirë personat që janë ligjvënës, zyrtarë të zbatimit të ligjit dhe gjyqtarë. Në këtë kuptim, ajo qëndron në kontrast me tiraninë apo oligarkinë, ku pushtetarët mbahen mbi ligjin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]