Susan Boil

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Susan Magdalane Boyle (lindur me 1 prill 1961) është një këngëtare skoceze e cila erdhi ne vëmendjen e publikut ndërkombëtar kur ajo u shfaq si një kandidate ne programin e vërtete "Britain's got talent" në 11 prill 2009, duke kënduar "I dreamed a dream" nga Te Mjeret. Albumi i saj i pare doli në treg në nëntor 2009 dhe debutoi si numri një i shitjeve me te mira te CD në vendet rreth botës. Interesimi global për boil-in ishte i përqendruar ne kontrastin midis zërit te saj te fuqishëm dhe paraqitjes se saj ne skene. Përshtypja e pare e publikut për te me qëndrimin brohorites qe ajo mori gjate dhe pas performances se saj udhëhoqi ne përgjigjen e medias internacionale dhe internetit. Brenda nënte ditëve te audicionit videot e boilit-nga performanca, intervista te ndryshme te saj, dhe renditja e saj e 1999 e "Cry me a river" ka qene duke u pare mbi 1000000000 here. Përvec përballimit te saj te interesit te medias ajo me vone mbaroi ne vendin e dyte ne performancen finale prapa trupës se kërcimit "diversity". Albumi i pare i Boilit, "I dreamed a dream",doli ne treg ne 23 nëntor 2009 dhe është bere albumi me i shitur i Amazopnes ne shitjet e para. Kënga e pare qe këndon vetëm është një mbulim i këngës wild horses se Jagger/Richards. Albumi perfshin you'll see,I Dreamed a dream dhe Cry me a river. Sipas Billboard, arritja e I Dreamed a dream shënon hapjen e javës me te mire te javes per debutimin e albumit te një artisteje femër qe kur Soundscan filloi te kompozonte muzika për te shiturne 1991.

Boil ka lindur ne Bllekbern (Blackburn), ne West Lothian (West Lothian), nga patrik Boil, minatorë, veteran ne luftën e dyte botërore dhe këngëtar tek bishops blleiz (bishop's blaize) dhe Brixhet (Bridget) gaktilografiste stenografie, te cilët ishin te dy emigrante nga "county denegal), Irlandë. Ajo ishte me e vogla nga 4 vëllezërit dhe 5 motrat. E lindur kur e ëma ishte 47 vjeç, Boil nuk mund te merrte fryme gjate lindjes dhe me vone pasi u diagnostikua doli me probleme leximi. Boil thotë se e kishte nofkën në shkollë "Suzi e thjeshte" ne shkolle. Pasi la shkollën me pak kualifikime, Boil u punësua për here te vetme ne jetën e saj si një kuzhiniere e trajnuar ne kuzhinën e kolegjit West Lothian (West Lothian college) për 6 muaj dhe mori pjese ne programet trajnuese te qeverisjes. Ajo vizitoi teatrin te dëgjonte këngëtaret profesionale dhe performoi ne një numër i vendit lokal.

Boil mori mësime këndimi nga trajneri i zërit Fred o'Neil. Ajo mbajti "Shkollën Edionburg te veprimit" dhe mori pjese ne "Edinburgh fringe". Para eksperiencës se saj te "Britain's got talent" eksperienca e saj kryesore ka qene duke kënduar ne korin e kishës se saj katolike "our lady of lourdes", dhe karaoke ne pabet e fshati te saj. Ajo gjithashtu performoi disa here për "My kind of people". Ajo gjithashtu mori pjese gjate ne pelgrimazhet e kishës parisianë tek "Knock of shine", "County Mayo", Irlandë dhe ka kënduar atje te "Marian basilica". Repertori i saj gjate viteve ka përmbajtur kënge si "The way we were" dhe "I don't know how to love him". Tabloidet britanike kërkuan "ekskluzivet" e videoklipeve te disa performancave te vjetra. Ne 1995 audicioni i saj për "My kind of people" nga Majkell Barimor (Michael barrymore) ishte filmuar te qendra e blerjeve olimpia (Olympia shopping centre) ne Kilbridin e perëndimi (East Kilbride). Video amatori shfaq se Barimore (Barrymore) dukej me shume interesante ne imitimin e saj se sa ne aftësime e saj për te kënduar. Ne 1999 ajo regjistroi një kënge për një bamirësi CD-sh për te festuar mijëvjeçarin prodhuar te një shkolle e West Lothian (West Lothian school). Vetëm 1.000 kopje te CD-ve, Muzike për një festim mijëvjeçari, Këngët e Wuest Lothian (West Lothian), ishin prodhuar. Një rishikim i hershem ne posten e e Wuest Lothian (West Lothian post) tregon se interpretimi i Boilit i "Cry me a river" ishte "zemerthyer" dhe "ka qene ne perseritje ne CD time qe kur e mora këtë CD..." Regjistrimi kaloi edhe ne internet duke ndjekur shfaqjen e saj te pare televizive dhe posta e New Yorkut tregoi se Boil ishte "jo një mashtruese e vogël".

Ne 1999, Boil përdori te gjitha kursimet e saj për te paguar për një prerje profesionale te tipit prerje shirit, kopjet e se cilës me vone ajo i dërgoi t'i regjistronin kompanitë, kurset e radio-talenteve, televizionet lokale dhe kombëtare. Prerja shirit konsistoi ne versionet e saj te "Cry me a river" dhe "Killing me softly with his song" ; ajo ishte e regjistruar ne internet pas audicionit te saj. Pasi Boili fitoi disa here çmimet lokale te këngës, mamaja e saj i kërkoi asaj te hynte te "Britain's got talent" dhe te merrte përsipër rrezikun e te kënduarit para një audicioni me te madh se ai i kishës parisiane. Ish trajneri O'Neil tha se Boil e braktisi një audicion për "The x faktor" sepse ajo besonte se njerëzit ishin zgjedhur nga pamja e tyre, dhe ajo e braktisi pothuajse planin e saj për te hyre tek "Britain's got talent". gjithsesi, O'Neil iu pergjerua asaj te mos e bente kete gjë edhe pse besonte ate gje. Boil tha se vdekja e mamase se saj e motivoi ate te shkonte te "Britain's got talent" dhe te perpiqej te bënte karriere ne emër te se emes. Performanca e saj ne shfaqje ishte hera e pare qe ajo këndonte ne publik qe ne kohen kur e ëma vdiq. Boil jeton akoma ne shtepine e familjes, një shtepi 4-dhomeshe, me macen e saj 10-vjecare, Pebells (pebbles). Babai i saj vdiq ne 1990, dhe motra e saj ishte larguar nga shtëpia. Boil nuk u martua kurrë, dhe iu dedikua teresisht mamase se saj te moshuar derisa ajo vdiqne 2007 ne moshën 91 vjeçare. Nje komshi i saj tregoi se kur Brixhet Boil (Bridget Boil) vdiq, e bija (nuk do te dilte për 3-4 dite ose t'i përgjigjej derës ose telefonit". Boil mbetet ende aktive si vullnetar te kisha "Our lady of lourdes" ne bllekbern (blackburn), dhe viziton pjesëtaret e moshuar te asamblesë ne shtepite e tyre.

Ne gusht 2008, Boil aplikoi për te hyre ne provat e "Britain's got talent" dhe u pranua pas një prove paraprake ne Gllasgou (Glasgow). Kur Boil ne fillim u shfaq te "Britain's got talent", ajo tha se dëshironte te behej një këngëtare teatri "aq e suksesshme sa" Elen peixh "Elaine Paige". Boil këndoi "I dreamed a dream" nga "Te Mjeret" ne raundin e pare te episodit te trete te "Britain's got talent", e cila ishte pare nga me shume se 10000000 shikues kur u transmetua ne 11 prill 2009. Amanda Holden tha se performanca e Boilit ishte supriza me e madhe qe kishte pare ndonjehere ne jetën e saj. Kjo performance u përhap se tepërmi kudo dhe dhjetera miliona njerëzish e panë videon e saj ne YouTube. Boil ishte absolutisht e shokuar nga forca e ketij reagimi. Boil është e vetëdijshme se publiku tek "Britain's got talent" ishte armiqësor ndaj saj pershkak te paraqitjes se saj, por ajo refuzoi te ndryshonte imazhin e saj fizik. Qe nga pamja, Peixh (Paige) shprehu interesin e saj për te kënduar një duet me Boilin, dhe e ka quajtur atë "model për cdonjeri qe ka një ender". Interpretimi i Boilit te "I dreamed a dream" ka sjelle një rritje te biletave te shitura te prodhimit te "Te Mjeret" ne Vankuver (Vancouver). Kamerun Makintosh (Camerun Macintosh), prodhuesi muzikës "Te Mjeret", gjithashtu pergezoj performancen, si "prekëse, emocionuese dhe frymëzuese."

Ajo ishte një nga 40 personat qe përfunduan ne gjysmëfinale. Ajo u shfaq e fundit ne gjysmëfinale ne 24 maj 2009, duke performuar "Memory" nga muzika "Cats". Në votën e publikut ajo kishte probabilitetin me te madh për te fituar me te madh te votave dhe te shkonte direkt ne finale. Ishte e qarte se ajo ishte me e preferuara dhe se do te fitonte ne finale, por përfundoi ne vendin e dyte pas "Diversity" ; audienca televizive e Britanisë se Madhe e regjistruar rezultoi ne 17300000 shikues.