Jump to content

Tasi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Tas)
Një tas nga Tajlanda

Një tas është një pjatë ose enë e rrumbullakët që zakonisht përdoret për të përgatitur dhe shërbyer ushqim. Brendësia e një tasi është në formë karakteristike si një kapak sferik, me skajet dhe pjesën e poshtme formon një kurbë pa shtresë. Kjo i bën enët e përshtatshme veçanërisht për mbajtjen e lëngjeve dhe ushqimit të lirshëm, pasi përmbajtja e tasit natyrisht përqendrohet në qendrën e saj nga forca e gravitetit. Pjesa e jashtme e një tas është më shpesh e rrumbullakët, por mund të jetë e çdo forme, përfshirë drejtkëndëshe.

Madhësia e tasave ndryshon nga taset e vegjël që përdoren për të mbajtur një shërbim të vetëm ushqimi në tasët e mëdha. siç është tasi i salladave, që shpesh përdoren për të mbajtur ose ruajtur më shumë se një pjesë të ushqimit. Ekziston një mbivendosje midis tasave, filxhanave dhe pjatave. Pjatat shumë të vogla, siç është tasi i çajit, shpesh quhen filxhan, ndërsa pjatat veçanërisht të thella shpesh quhen tase.

Në shumë kultura tasat janë lloji më i zakonshëm i enës që përdoret për shërbimin dhe ngrënien e ushqimit. Historikisht taset e vogla u përdorën gjithashtu për të shërbyer si çaj dhe pije alkoolike. Në kulturën perëndimore pjatat dhe filxhanat përdoren më shpesh.

Taset moderne mund të bëhen prej qeramikës, metalit, drurit, plastikës dhe materiale të tjera. Taset janë bërë për mijëra vjet. Taset shumë të hershme janë gjetur në Kinë, Greqinë e lashtë, Kretë dhe në disa kultura amerikane të vendasve.